Sedan årsskiftet har Västra Götalandsregionen anställt en cirkuskonsulent. ”Det känns superhäftigt”, säger Karin Skierus som har tilldelats tjänsten och är fast anställd.

En rapport om branschens förutsättningar fick den dåvarande cirkusartisten Karin Skierus att sadla om, och då hon läste att det finns en cirkuskonsulent i Stockholm skapade hon samma tjänst i Västra Götalandsregionen.

Efter två år med hjälp av utvecklingsbidrag från Kulturrådet skapades tjänsten på en treårig projektbasis och jobbet gick till initiativtagaren själv. Vid årsskiftet blev den permanent.

LÄS ÄVEN: Myndighet försvarar miljonen till kommunpoeten: ”Projekt som vågar utmana”

– Det känns superhäftigt men också främmande. Det är en liten sorg att släppa cirkusbranschen, men nu genererar jag jobb åt andra och det är fantastisk, säger Karin Skierus till Göteborgs-Posten.

– Det finns en stor efterfrågan och intresse så jag tror det kommer att växa explosionsartat framöver. Vi får också se vilka nya direktiv konsten och kulturen får efter valet.

Fler behöver cirkus

Enligt Skierus handlar det inte om den klassiska cirkusen med hästar som uppträder i ett tält, utan ”nycirkus” där akrobatik, jonglering och balansering är tre grundtekniker. Det ska heller inte vara kommersiellt på samma sätt som den klassiska kringresande cirkusen, en missuppfattning hon är trött på.

– Ibland känns det tråkigt att det lever kvar, men det visar också hur viktig min tjänst är, att vi måste fortsätta prata om detta och visa att fler behöver tillgång till cirkus.

Kan förhindra kriminalitet

Hennes tjänst beskrivs som spindeln i nätet och innebär bland annat att besöka en verksamhet, festival eller nätverksträff. Den kan också innebära resor både i Sverige och Europa. En del består av att hjälpa utövare att söka stöd.

LÄS ÄVEN: Kommun sätter rekord – spenderar 25 miljoner på konst

Skierus menar att kulturen har sitt värde på många sätt och anser att man måste se det i ett större perspektiv och vad det ger till hela samhället.

– Barn och unga kan få självkänsla genom att träna cirkus och andra kulturuttryck, och slipper dras in i kriminalitet eller fullgör sina studier. Vi behövs alla.