En bild som Region Värmland lagt upp på Instagram, som verkar föreställa en man som använder bröstpump, väcker reaktioner.
– I en relation kan man vara fler som ammar, förklarar Region Värmlands kommunikationsdirektör Hedvig Bergenheim för Samnytt.

Det är vid elvatiden på söndagen som Region Värmland laddar upp den omtalade bilden till sitt Instagramkonto. Bilden föreställer en huckleprydd vårdanställd och ett mörkhyat par med en nyfödd bebis, där den som ser ut att vara mannen i parrelationen använder en bröstpump.

Inlägget uppmärksammas av ett flertal personer i sociala medier. Debattörerna Mattias Lindberg och Jens Ganman samt GAPF-ambassadören Faw Azzat är några av dem som reagerar.

Några frågar sig om det hela är en parodi och om skärmdumparna som sprids är fejkade.

Kollage

Aggressiva mejl

Hedvig Bergenheim är kommunikationsdirektör på Region Värmland. Hon berättar för Samnytt att regionen fått reaktioner på bilden, både i sociala medier och via mejl.

– Det har varit några mejl med lite kritiskt och aggressivt innehåll, säger hon.

Bergenheim förklarar att bilden inte tagits fram av Region Värmland. Istället är det RFSL som står bakom såväl text som bild.

Materialet lanserades av vänsterorganisationen förra sommaren under rubriken ”Guide till samamning och igångsatt amning”.

Även den som inte kan amma kan amma

Kommunikationsdirektören påpekar att förra veckan, vecka 42, var den nordiska amningsveckan.

Hedvig Bergenheim. Foto: Pressbild/Region Värmland

– Det här inlägget var en del i den veckan. Det här handlar om att öka kunskapen om det som kallas samamning, eller initierad amning. Det vill säga att även den som inte kan amma, kan kanske amma ändå om man lever i en relation med någon som kan tänka sig att få igång amningen.

Den som inte kan amma kan amma ändå? Sade du så?

– Om man läser inlägget… Jag kan inte alla detaljer kring samamning och initierad amning, men det handlar om hur man kan få igång amning. Det var det man ville illustrera.

– Bilden är hämtad från RFSL’s kunskapsmaterial som man använder när man jobbar med de här frågorna.

Det ser ut att vara en man där? Jag vet inte hur bilden ska uppfattas?

– Det vet inte jag heller, men man vill väcka tankar kring samamning. Att man i en relation kan vara fler som ammar.

Faksimil

– Jag är inte den som är expert på det här, det är våra barnmorskor och de som jobbar inom vården. Jag svarar bara på frågor om själva inlägget.

Kan du eller ni förstå att folk kan tycka det är lite märkligt, eftersom män inte ammar?

– Jag tycker att det verkar som det här inlägget väcker en del nyfikna reaktioner, och då kanske man också tar till sig det som står i inlägget och då ökar det kunskapen om det här.

Budskapet: Även transpersoner kan amma

I Instagraminlägget står bland annat att läsa: ”Du kan välja att amma oavsett om du är cis-eller transperson, oavsett om du fött barnet eller inte. Förutsättningarna för att få igång en mjölkproduktion varierar dock, bland annat beroende på vilka hormonnivåer du har i kroppen.”

En tolkning av bilden är att båda personerna med barnet på bilden är biologiska kvinnor, men där den ena är så kallat transsexuell som lever som en man.

Många som reagerat på bilden tycker att dylika inlägg är ”woke”. Att vårdpersonalen ser ut att vara en muslimsk kvinna med huvudduk och paret med barnet är mörkyade menar vissa förstärker det intrycket.

Bergenheim är dock inte rädd för att denna typ av politiserade inlägg riskerar att skada allmänhetens förtroende för sjukvården.

– Det tror jag inte. Inte om man läser inlägget, säger Region Värmlands kommunikationsdirektör Hedvig Bergenheim.