Att offentliganställda ska rapportera illegala invandrare till Migrationsverket och polisen är än så länge bara ett förslag från regeringen och Sverigedemokraterna, men skulle det bli verklighet kommer det socialdemokratiska regionrådet Christina Mattisson att begära ett undantag för sina medarbetare.

Enligt Tidöavtalet vill man införa en anmälningsplikt för kommuner och myndigheter att rapportera så kallade papperslösa, alltså illegala invandrare.

LÄS ÄVEN: Nio av tio bibliotekarier vägrar anmälningsplikt av illegala invandrare

I avtalet mellan regeringen och Sverigedemokraterna står att ”kommuner och myndigheter ska vara skyldiga att informera Migrationsverket och Polismyndigheten när de kommer i kontakt med personer som vistas i Sverige utan tillstånd”. På detta sätt vill man undvika att illegala invandrare rör sig fritt i det svenska samhället och att de som blivit nekade asyl och/eller utvisats också verkligen ska lämna landet.

Hur många illegala invandrare som vistas i Sverige i dag vet ingen men de räknas i tiotusentals.

Socialdemokratisk protest

Sedan förslaget blev känt har flera yrkesgrupper protesterat, en skara regionråd Christina Mattisson (S) i Region Blekinge nu sällar sig till.

Hon säger till statsradion att hennes vårdpersonal inte ska behöva följa en eventuell ny lag och rapportera illegala invandrare.

LÄS ÄVEN: Tidöavtalet upprör på Migrationsverket: ”Vill bara gråta”

– Jag ser allvarligt på den frågan och det förslag som finns i Tidöavtalet att våra medarbetare inom hälso- och sjukvården ska ha en anmälningsplikt i möte med patienter som är i behov av vård som inte kan anstå.

Kräver undantag

För att möjliggöra detta vill det politiska minoritetsstyret i regionen att vårdpersonalen i Blekinge får ett undantag från kravet. Frågan ska lyftas med övriga partier i nästa vecka.

Andra regioner som har begärt samma slags undantag från regeringen är Skåne och Västra Götaland.

LÄS ÄVEN: Lärare vill undantas från krav på att rapportera illegala invandrare