Faksimil Twitter

Inrikes

Regnrockar från Gröna Lund blir skyddskläder på Karolinska

Publicerad 4/19/2020
Annons

Bristen på skyddsutrustning är så stor på svenska sjukhus att man tvingas improvisera fram lösningar. Nu tas regnrockar från nöjesparker in för att skydda vårdpersonalen på flera svenska sjukhus mot corona.

I brist på ändamålsenlig skyddsutrustning tillverkas på många håll visir av overheadplast för att användas i sjukvård och äldreomsorg. I Borgholm är bristen så stor att kommunen gått ut med en efterlysning på Facebook där man vädjar till allmänheten att donera materialet.

Företaget bakom bland annat Gröna Lund, Skara Sommarland och Kolmården har kontaktat Socialstyrelsen och erbjudit nöjesparkspersonalens regnponchos som alternativ skyddsutrustning. Tio stycken skickades initialt över på prov för att se om de gav tillräckligt skydd, vilket Socialstyrelsen ansåg att de gjorde.

– Det låter kanske som ett skämt, men 1 april levererade vi 10 000 regnponchos till Socialstyrelsens krisledningscentral, som i sin tur fördelade det vidare till sjukhus och vårdinrättningar med behov, säger Annika Troselius, informationschef på Parks and Resorts, till Aftonbladet.

Ifrågasätter om regnskydden är säkra

Nu arbetar alltså sjuksköterskor på Karolinska sjukhuset i Huddinge iklädda regnponchos från Skara Sommarland. En sjukvårdsanställd säger till Aftonbladet att det här är en ”skandal” och ifrågasätter om regnskydden verkligen är säkra. Personen berättar även att många kolleger vägrar arbeta i regnponcho.

I sociala medier är reaktionerna blandade. Samtidigt som många hyllar företaget för att de vill hjälpa till är de flesta upprörda över bristen på krisberedskap i Sverige. Många refererar ironiskt till tidigare socialminister Annika Strandhälls (S) tweet, från 2017, om att Sverige har en sjukvård i världsklass och att allt annat är faktaresistens.

”Jösses. Trodde inte jag kunde skämmas mer för svensk vård. Jag lider verkligen med de, som kämpar på varje dag inom vården. Du och dina kollegor borde skämmas ögonen ur er, @strandhall”, skriver signaturen @Fury_foreigner.

Nyheten har även nått utlandet och Turkiska ABC Gazetesi rapporterar om det som en ”skandal” och påstår samtidigt att turkar är, näst efter somalier, den grupp i Sverige där smittan sprids snabbast.

authorimage

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
596Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons