medpolitiker-dom-83-feature

Polisen/Privat

Inrikes

Rejäl straffrabatt för nysvensk som sköt ihjäl MED-politiker

Publicerad 3/10/2023
Annons

Två år och elva månaders sluten ungdomsvård. Det blir, efter rejäl rabatt, straffet för 17-årige Frunze Saghatelyan för mordet på Fredrik Andersson. Andersson, ordningsvakt och lokalpolitiker för Medborgerlig samling, sköts ihjäl på ett gym i Stockholm i mars förra året.

Det är vid lunchtid den 28 mars förra året som en pistolbeväpnad man, maskerad med huva och munskydd, rusar in på Delta gym i Vasastan i Stockholm. Han är på jakt efter en man som knyts till MC-gänget Bandidos och som brukar vistas på gymmet.

När ordningsvakten Fredrik Andersson ingriper mot pistolmannen träffas han av ett skott i huvudet. Han förs mycket svårt skadad till sjukhus, och avlider två dagar senare.

Skytten på gymmet. Foto: Polisen

Flyr till hemlandet

Den tilltänkta måltavlan kommer undan, och efter dådet flyr gärningsmannen Frunze Saghatelyan till hemlandet Armenien. På flykt undan polisen beviljas han svenskt medborgarskap, och återvänder under sommaren till Sverige där han grips.

Att Saghatelyan får svenskt medborgarskap efter mordet har kritiserats av människor som tycker det är fel att belöna grova brottslingar.

LÄS ÄVEN: Fredriks mördare fick svenskt medborgarskap på flykt från polisen

Idag kom domen från Stockholms tingsrätt mot den armeniske mördaren. Dels för mordet, men även för en granatattack mot en restaurang på Södermalm två dagar efter gymskjutningen.

Kraftig straffrabatt

”Straffvärdet för den samlade brottsligheten bedömer tingsrätten till 18 år”, skriver Stockholms tingsrätt i sin dom. Men det är innan alla straffrabatter tillämpats.

Först drar tingsrätten av för tid som mördaren suttit häktad. Därefter får han 75 procent rabatt för att han endast var 16 år när han begick brottet. Plötsligt är straffet nere på fyra år och fyra månaders fängelse.

LÄS ÄVEN: Han sköt ihjäl Fredrik Andersson (MED) på gym i Stockholm

Eftersom Saghatelyan på grund av sin låga ålder döms till sluten ungdomsvård istället för fängelse, där villkorlig frigivning inte finns, får han ytterligare drygt 33 procent rabatt.

Påföljden landar därför på två år och elva månaders sluten ungdomsvård – 83 procents rabatt jämfört med det bedömda straffvärdet.

Trio frias

Övriga tre åtalade, Omar Ahmed, Robin Johansson och Johnny Samansson, frias från anklagelserna om medhjälp till eller annan delaktighet i mordet på MED-politikern. Trion är tidigare släppt ur häktet.

De tre medåtalade är tidigare dömda för brott. Två av de åtalade, Johansson och Samansson, döms dessutom nu för annan brottslighet. Omar Ahmed är tidigare dömd för bland annat mordförsök.

LÄS ÄVEN: Omar Ahmed häktad för att ha skjutit ihjäl politiker

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
933Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons