Få barn har blivit allvarligt sjuka av covid-19 vilket gör att Folkhälsomyndigheten nu ändrar sin allmänna vaccinationsrekommendation.

Under pandemin har Folkhälsomyndighetens rekommendation för friska barn i åldrarna 12 till 17 år varit att fortsätta vaccinera. Nu tas denna bort och endast barn i särskilda grupper ska fortsätta vaccineras.

LÄS ÄVEN: Forskning: Covid-vaccin mer skadligt än nyttigt för unga

Utöver att få barn blivit allvarligt sjuka av covid-19 visar ny forskning och kunskap dessutom att virusvarianterna av SARS-CoV-2 ger lindriga symptom för barn som är grundfriska.

– Sammantaget ser vi att vårdbehovet till följd av covid-19 har varit lågt bland barn och unga under pandemin, och dessutom minskat sedan virusvarianten omikron började sprida sig, säger Sören Andersson, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, till statstelevisionen.

– I den här fasen av pandemin ser vi inte att det finns ett fortsatt behov av vaccination i den här gruppen.

Påfyllnadsdos för 65+

Beslutet träder i kraft den 1 november och har fattats efter dialog med företrädare för relevanta organisationer, bland annat Svenska barnläkarföreningen.

LÄS ÄVEN: Danmark slutar covidvaccinera personer yngre än 50 år

De som är 65 år och äldre samt personer i riskgrupp från 18 års ålder rekommenderas ytterligare en påfyllnadsdos inför kommande höst- och vintersäsong.