doktor lakare stetoskop
Inrikes

Rekord: 41 läkare miste legitimation förra året

Publicerad 2/6/2022
Annons

De senaste åren har antalet fall av läkare som får sina legitimationer indragna ökat kraftigt.Nu visar det sig att 2021 följde trenden och dessutom slog rekord med hela 41 återkallade läkarlegitimationer under årets gång.

År 2020 fick 36 läkare i Sverige sina legitimationer återkallade av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN), rapporterar Läkartidningen. Det blev ett rekord vid tidpunkten – men nu har det slagits igen. 2021 blev hela 41 läkare av med sina legitimationer. Tio år tidigare, 2011, var det endast sju läkare som fick återkallade legitimationer.

LÄS ÄVEN: Spred obduktionsbilder på Snapchat – får behålla legitimationen

Förra året fattade HSAN också fler beslut om prövotid än någonsin tidigare. Prövotid är en form av villkorlig dom när det kommer till att återkalla läkarlegitimationer. När man får prövotid beror det oftast på sjukdom eller en omständighet som eget missbruk. Hela 28 läkare fick prövotid 2021 jämfört med 22 läkare året innan.

Orsaken uppenbar olämplighet

Den vanligaste orsaken till återkallade legitimationer 2021 var uppenbar olämplighet, och efter det att läkaren själv hade begärt att få legitimationen återkallad. Den tredje vanligaste orsaken var grov oskicklighet. Många fler legitimationer återkallades just på grund av inkompetens och olämplighet jämfört med 2019 och 2020.

LÄS ÄVEN: Fuskande läkare avsäger sig legitimation

För att HSAN ska kunna påbörja ett ärende om specifik sjukvårdspersonal krävs det att de fått in en anmälning eller ansökan. Anmälningarna av yrkesverksamma kan göras av Ivo, Justitieombudsmannen och Justitiekanslern. De allra flesta görs av Ivo, inspektionen för vård och omsorg.

En yrkesutövare kan också på eget bevåg ansöka om åtgärder som prövotid eller återkallad legitimation.

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
774Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons