I Mediamätaren för SR/Sifo som publicerades tidigare idag framgår det att SD aldrig tidigare blivit framställd i så negativ dager som nu. Samtidigt är Socialdemokraterna det enda parti som framställs i positiv dager.

Under våren har Socialdemokraterna gått om Sverigedemokraterna och blivit det mest uppmärksammade partiet både i nyhetsmedier och på sociala medier. Socialdemokraternas framgång har sammanfallit med en betydande positivitet gentemot dem i medierna, enligt SR:s undersökning.

Partiet har just nu höga opinionssiffror, och gammelmedierna har spelat en central roll för att sprida deras budskap.

Samtidigt har Liberalerna och deras partiledare Johan Pehrson haft svårt att få samma uppmärksamhet under denna period. Trots att Liberalerna också ingår i regeringen har de haft begränsad synlighet i nyhetsmedierna, vilket kan tyda på en överdriven fokus på Socialdemokraterna i positiv bemärkelse.

Intresset i gammelmedia för SD har fallit kraftigt och därmed tappat i synlighet.

S är det enda partiet som allmänheten upplever har fått övervägande positiv nyhetsrapportering under den här perioden. Det är en betydande skillnad ner till V, som anses ha en negativ vinkling av nyhetsflödet, men ändå inte lika negativt som de övriga partierna. C och MP ligger på ungefär samma nivå, vilket är ovanligt dåligt för C historiskt sett, men relativt normalt för MP. M och L hamnar något lägre. I botten återfinns SD och KD, och i Sifos mätningar har allmänheten aldrig tidigare upplevt ett så negativt nyhetsflöde för dessa två partier.

Här är ett diagram som åskådliggör hur allmänheten betraktar nyhetsrapporteringen som partierna:

LÄS MER: Undersökning: Nästan bara vänsterväljare anser SVT och SR sakliga och opartiska