Aldrig förut har en så stor andel av Sveriges företagare sett så mörkt på framtiden som nu. Det visar SEB:s senaste företagarindikator. Samtidigt kommer den värsta varselvågen sedan pandemiåret 2020.

Andelen företagare som enligt SEB:s undersökning tror på en positiv utveckling av verksamheten under den närmaste tremånadersperioden minskar från 23 procent till 20 procent. Även andelen som tror på en negativ utveckling sjunker från 24 procent till 22 procent. Andelen som tror på oförändrad utveckling ökar däremot från 51 procent till 57 procent.

– Med en lågkonjunktur runt hörnet dämpas företagarnas framtidstro till den lägsta nivån sen Företagarindikatorn startades för två år sen. Det råder dock tydliga regionala skillnader. Norra Sverige uppvisar fortfarande en stabil framtidstro medan pessimismen växer sig allt starkare hos företagare i södra Sverige, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández.

LÄS ÄVEN: Företagare i Södertälje ger upp: ”Vill sälja skiten”

På frågan hur omsättning, likviditet och arbetstid utvecklats under den senaste månaden jämfört med föregående månad svarar företagarna att samtliga tre ekonomiska indikatorer minskar denna månad.

– Den ekonomiska osäkerheten tilltar under årets sista månad. Riksbankens senaste trippelhöjning tillsammans med högre elpriser väntas slå igenom på företagens kostnader. Samtidigt lyser det statliga elstödet med sin frånvaro, vilket innebär att företagare får sväva i ovisshet ett tag till, säger Américo Fernández.

Företagarindikatorn visar skillnaden mellan andelen företagare som tror på en positiv utveckling och andelen som tror på en negativ utveckling. I denna mätning ligger indikatorn på minus 2 – en nedgång med en enhet från förra månaden.

Varselvåg

Samtidigt kommer uppgifter om att svensk arbetsmarknad nu drabbas av den värsta varselvågen sedan pandemiåret 2020.

I november varslades 5 678 personer om uppsägning, nästan tre gånger fler än normalt och en ökning med 14 procent mot oktober.

– Det är ett tecken på att konjunkturen börjar vika nedåt. Det är en tidig signal på att arbetsgivarna befarar risk för uppsägningar, säger Anders Ljungberg, enhetschef på Arbetsförmedlingens analysavdelning, till TT.

LÄS ÄVEN: Larmet: Sex av tio företag kommer drabbas av elpriserna

Arbetsförmedlingen räknar med att arbetslösheten kommer att börja stiga under andra kvartalet nästa år.