Regeringen har mottagit slutrapporten. Foto: Faksimil Facebook

Rekordminus i statens budget som tappar 170 miljarder kronor

Sveriges statsbudget uppvisar ett kraftigt minus. Sedan förra året har ett överskott på 100 miljarder förvandlats till ett underskott på över 71 miljarder kronor. När statsradion uppmärksammar förändringen lägger man fokus på minskade skatteintäkter och ökade kostnader för sjuklöner.

På torsdagen presenterade Ekonomistyrningsverket siffror för det första halvåret i år. Det visar att landet har det största budgetunderskottet för ett första halvår sedan år 2000.

LÄS ÄVEN: S flaggar för skattehöjningar när staten väntas gå back hundratals miljarder

Jerker Jonsson är utredare hos Ekonomistyrningsverket och han berättar att år 2013 hade Sverige ett underskott på 59,3 miljarder kronor men att det här är ett nytt rekord under hela 2000-talet. Om underskottet varit större innan millennieskiftet kan man inte svara på eftersom sådana data inte finns digitalt.

För juni landade statens totala inkomster i budgeten på 43,2 miljarder kronor, det är 17,4 miljarder kronor eller 28,7 procent lägre än för samma period förra året. Det framgår även att inkomster från socialavgifter och löneskatter minskade med 8,2 miljarder kronor och skatt på inkomst med 7,4 miljarder kronor.

När det gäller de totala utgifterna i statens budget uppgick dessa i juni till 99,7 miljarder kronor. Det är en ökning med 14,3 miljarder kronor eller 16,7 procent jämfört med juli 2019.

Kraftig förändring från förra året

Underskottet för det första halvåret är 71,4 miljarder kronor, det vill säga en skillnad på 170 miljarder kronor jämfört med motsvarande period förra året när saldot landade på ett överskott med 98,6 miljarder kronor.

Enligt myndigheten beror den massiva förändringen från fjolåret på coronapandemin vilken har dämpat utvecklingen i ekonomin och ökat kostnaderna för sjuklöner.

– Det är skillnad på 170 miljarder då, om man jämför med förra året. Det är en rejäl omsvängning får man säga, berättar Jerker Jonsson för SR.

LÄS ÄVEN: Rapport: Värsta krisen sedan 30-talet på väg

authorimage

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.