Klimatlarmen har i vanlig ordning duggat tätt i år, vilket bland annat enligt statsmedia riskerar hota världens matförsörjning. Men i kontrast till det visar det sig att året istället ser ut att ha gett rekordstora skördar.

I juni i år skrev statstelevisionen att ”klimatforskarnas varning är på väg att slå in” eftersom de skulle bli en ”het och torr sommar” i södra Skandinavien och vid Östersjökusten. SVT skriver i sin analys att ”vi ägnar för liten uppmärksamhet åt hur den stegrande klimatkrisen hotar vår matförsörjning” och fortsätter med att varna för minskad livsmedelsproduktion utomlands. De kallar det att ”dopa” atmosfären med koldioxid, utan att nämna att växter lever på koldioxid.

Nu visar det sig istället att verkligheten ser ut att bli precis tvärtemot vad SVT förutspådde.

Myndigheten ”Brasilianska institutet för geografi och statistik” (IBGE) rapporterade i juli månad om ”rekordskördar” av spannmål, baljväxter och oljeväxter; 307 miljoner ton, en uppgång med 16,8 procent jämfört med 2022. Även sojabönor, majs, vete och sorghum slår rekord. Och Brasilien är inte enda landet vars matproduktion går bra.

Flera andra länder

Storbritannien rapporterar goda skördar. Deras ”styrelse för utveckling av jordbruk och trädgårdsodling” (AHDB) skriver att de ligger i linje eller till och med bättre än 5-årsmedeltalet:

Den 29 augusti hade 89 procent av den totala höstvetearealen skördats, en ökning från 37 procent fjorton dagar tidigare. Utvecklingen ligger nu över det femåriga (2018-2022) genomsnittet på 82 % vid denna tidpunkt på säsongen.

Skörden av vinterkorn är avslutad och skörden av vinterraps är nästan avslutad, vilket innebär att båda ligger i nivå med femårssnittet på 100 % respektive 99 %.

Skörden av havre är avslutad till 80 procent, vilket också är högre än femårsgenomsnittet på 69 procent. Samtidigt är skörden av vårkorn klar till 59%, marginellt under femårsgenomsnittet på 63%.

I USA är det också positiva indikationer. Där kan årets skörd av majs bli den nästa högsta någonsin.

The U.S. corn harvest could be the second-largest on record as rains during July shepherded the crop through its critical development phase, offsetting dry conditions early in the season and hot summer temperatures, analysts and farmers said.

En del av framgången förklaras med att 90 procent av USA:s majs är genmodifierad för att bland annat klara olika väderförhållanden. Det uppskattas ha producerats drygt 15 miljarder majsträd.

Indien är ett annat land som rapporterar rekord, trots stundtals regn och hagelstormar.

Indien kommer sannolikt att skörda rekordhöga 112,7 miljoner ton vete 2023, sade jordbruksministeriet på torsdagen och upprepade sin tidigare uppskattning på 112,2 miljoner ton trots lägre skördar på grund av osäsongsmässiga regn i februari och mars.

Indien är världens nästa största producent av vete men också risproduktionen ser ut att ha gått upp. Landet höjde sin prognos för produktion av ris för 2022-23 till rekordhöga 135,5 miljoner ton från en tidigare prognos på 130,8 miljoner ton.

FN:s rapportering går i linje med detta. I deras rapport från 7 juli konstaterar de att produktionen av spannmål slår rekord:

FAO:s nya prognos för den globala spannmålsproduktionen 2023 höjdes med 5,9 miljoner ton (0,2 procent) i juli jämfört med föregående månad och uppgår nu till 2 819 miljoner ton, 1,1 procent högre än föregående år och en rekordhög nivå.

Köttproduktionen ökar också

Även köttproduktionen ser ut att öka, enligt brittiska AHDB som refererar till det amerikanska jordbruksdepartementet:

Den globala nötköttsproduktionen för 2023 förväntas uppgå till 59,6 miljoner ton (+0,4% jämfört med 2022), en ökning med 1% jämfört med aprilprognosen, enligt USDA:s senaste prognoser.

Denna slutsats stöds av irländska branschtidningen Agriland som skriver att produktionen ökar 2023:

Den globala köttproduktionen kommer att öka under 2023 jämfört med förra årets siffror, enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO).

Den globala köttproduktionen 2023 förväntas öka marginellt till 363,9 miljoner ton slaktviktsekvivalenter, upp från 362,6 miljoner ton förra året.

Statstelevisionens farhågor ser med andra ord inte ut att besannas i år heller.