sala-silvergruva-brytning

Demir Busel, CC BY-SA 3.0 / Robin Müller, CC BY-SA 3.0

Inrikes

Rekordstort fynd av zink kan resultera i tusentals jobb

Publicerad 7/14/2022
Annons

I Sala har ett betydande fynd av bland annat zink gjorts, vilket kan ge kommunen över tusen nya arbetstillfällen. Fyndet tros kunna leda till en andra industriell revolution.

Det är svensk-australiensiska Alicanto Minerals som via dotterbolaget Zaffer Sweden borrat efter metaller och mineral i Sala, 300 meter ifrån Sala Silvergruva. Utöver zink har även bly och silver påträffats. Fyndet beskrivs som den största outforskade tillgången av zink i Sverige.

I ett pressmeddelande skriver företaget att man stött på ett fynd på 9,7 miljoner ton av zinkmalm.

– Det är den största aktiva outvecklade tillgången av zink i Sverige. Fyndigheten kan sätta Sala och hela Bergslagen i centrum för Sveriges gröna omställning, säger Peter George vd Alicanto Minerals.

– Vi ser stor potential i Sala och kommer nu ta nästa steg och ansöka om en bearbetningskoncession för att kunna etablera en gruva.

En andra industriell revolution

Enligt Alicanto Minerals är fyndet särskilt intressant för den gröna omställningen och nu ska man vara redo att ta nästa steg mot en 100 procent elektrifierad gruvverksamhet i Sala.

Sverige står redan i dag för en dryg tredjedel av zinkproduktion inom EU och den europeiska efterfrågan på zink väntas öka i enlighet med EU:s självförsörjningsmål av kritiska metaller och mineral.

– Bergslagens gruvor var nyckelleverantörer under Sveriges industriella revolution. Nu kan Sala bli centrum för Sveriges gröna industriella revolution – och bli en nyckelleverantör även i den europeiska omställningen, säger Peter George vd för Alicanto Minerals.

Politiskt jubel

Från politiskt håll betraktar man det som en glädjande nyhet av flera anledningar, säger kommunens ordförande Anders Wigelsbo (C).

– Väldigt mycket av det zink som används i Europa i dag kommer från Ryssland. Fyndet är en stor del av Sveriges och Europas egenförsörjning av essentiella mineraler, säger han till statsradion.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons