Rektor lyfter förtryck av flickor inom islam – JO-anmäls
Muslimsk flicka / Kerstin Soläng, rektor på Fristadsskolan i Eskilstuna. Faksimil Facebook

I måndags publicerade Kerstin Soläng, rektor på högstadieskolan Fristadsskolan i Eskilstuna, ett inlägg på Facebook som hon nu JO-anmälts för av det islamistiska partiet Nyans. I sitt inlägg, som sedan dess har raderats, uttrycker rektorn oro över att allt fler flickor kommer till skolan i heltäckande klädsel.

– Jag ser flickor i mörkbrunt och svart, mörkblått och mörkgrått numera. Färgerna har försvunnit, det har förändrats successivt under åren. Det är hellångt och påfallande ofta handskar. Pannan döljs, hakan döljs. Och det påverkar flickors rörelseförmåga, någonting annat kan inte sägas, säger Kerstin Soläng, rektor på Fristadsskolan till Ekuriren.

Faksimil Facebook

Solängs inlägg hann få ett flertal uppskattande kommentarer innan det togs ner men mötte även kritik, bland annat påstods att hennes inlägg är ”rasistiskt och förstärker den koloniala nidbilden av den svarte kontrollerande mannen i familjen”.

I en intervju med Ekuriren konstaterar Soläng att den heltäckande klädseln är en symbol för förtryck och att hon var oförberedd på den kraftiga kritiken. I intervjun uttrycker hon inte bara oro för flickorna utan säger även att hon aldrig skulle ta upp frågan på ett föräldramöte med tanke på vilka känslor det rör upp.

Ekurirens reporter ber Soläng bemöta att hon anklagas för att ”generalisera, misstänkliggöra muslimer och spä på hat”. Soläng undrar då istället: ”Hur ska man göra för att lyfta den här frågan?” men får inget svar.

LÄS ÄVEN: Nytt islamiskt parti hotar yttrandefriheten

Soläng står på sig

Nu har det islamistiska partiet Nyans valt att anmäla Soläng till Justitieombudsmannen (JO) då de anser hennes inlägg vara nedvärderande och diskriminerande. Nyans startades av Mikail Yüksel, som tidigare uteslutits ur Centerpartiet för samröre med den turkiska högerextrema organisationen Grå vargarna.

– Vi anser att kommunen, som huvudman, inte utövar makten i enighet med lagar och regler. Att ha en rektor som diskriminerar elever och föräldrar är inte acceptabelt. Därför anser även partiet Nyans att hon bör lämna sitt uppdrag och därför har vi gjort den här anmälan, säger Nyans partisekreterare, Rami Hussein till statsradion.

Soläng står dock på sig och säger att hon enligt skollagen är skyldig att uppmärksamma och om möjligt motarbeta situationer där barns livsvillkor skiljer sig baserat på deras könstillhörighet.

– Det känns lite overkligt för en kommunal grå tjänsteman att vara föremål för detta. Jag tycker framför allt att det är tråkigt att allt fokus hamnar på mig som person och inte sakfrågan, säger Soläng till SR.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Almgren

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Vill du slippa reklamen och samtidigt stötta Samnytt
Bli då prenumerant och välj annonsfritt eller om du hellre vill donera välj det alternativet!