T.v. Vicky Lindeborg. T.h. Genrebild. Faksimil Facebook

Rektor upprörd över att elever bär SD-kläder i skolan – ber vårdnadshavare agera

19.6K Shares

En rektor på Gotland vill inte att elever bär kläder med Sverigedemokraternas logotyp. Nu har dessa elevers föräldrar fått brev hem med en uppmaning att tala sina barn till rätta och informera dem om vad SD:s blåsippa ”faktiskt utstrålar”.

I likhet med många andra platser i Sverige sympatiserar ett stort antal elever på Gotland med Sverigedemokraterna. I skolvalet 2018 blev SD största parti på Guteskolan. Även på Högsbyskolan i Hemse är SD ett populärt parti bland eleverna.

Att elever är öppna med sina politiska sympatier med SD genom att bära kläder med partiets symbol ser Hemseskolans rektor Vicky Lindeborg som ett allvarligt problem och beslöt därför nyligen att skicka en varnande skriftlig anmärkning hem till dessa elevers föräldrar.

Bakgrunden är att ett flertal elever från den gotländska grundskolan i veckan besökte Sverigedemokraternas kampanjtält på marknaden ’Hemse stortorgdag’, rapporterar lokaltidningen Hela Gotland.

LÄS ÄVEN: Lärare smög in anti-SD-propaganda till gymnasielever

Där bjöd partiet på reklamprodukter i form av kläder och andra produkter. När eleverna sedan återvände till skolan reagerade rektor Vicky Lindeborg på detta och agerade genom ett mejlutskick till samtliga vårdnadshavare.

I meddelandet skriver Lindeborg att eleverna bar SD:s reklamprodukter på ett ”provocerande sätt”, vilket påstås ha fått andra elever och även lärare i skolan att ta illa vid sig.

”Jag vill uppmärksamma er vårdnadshavare på detta och be er att föra ett samtal med era ungdomar. Alla har rätt till sina åsikter, men det är viktigt att eleverna känner till vad de faktiskt bär för symboler och utstrålar med dem

Grundskolechef: ”Jobbat mycket med värdegrundsfrågor”
När media konfronterar Lindeborg om uppmaningen till vårdnadshavare väljer hon att ducka frågor och hänvisar istället till grundskolechefen Torsten Flemming.

Flemming erkänner att rektorns meddelande delvis var olyckligt formulerat eftersom hon lade till en värdering i texten. Men utöver det står han bakom beslutet att skicka en varning hem till föräldrarna.

– I grunden hade det inte spelat något roll om det var ett politiskt parti eller något annat, utan rektorn reagerade över stämningen som blev på skolan. Man har jobbat mycket med värdegrundsfrågor på skolan, och utifrån trygghet och studiero upplevde rektorn att det blev en stämning som inte kändes okej, förklarar Flemming för Hela Gotland.

Möter hård kritik
I sociala medier är det flera som har reagerat på Lindeborgs agerande i Högbyskolan. En person skriver på Twitter att rektorn, ”borde, minst, få en skarp reprimand från skolchefen”. Man menar att hennes agerande är ett inkräktande på den grundlagsfästa yttrande- och åsiktsfriheten.

Det finns inga uppgifter om att skolans rektor agerat på motsvarande sätt mot elever som burit något annat politiskt partis symboler.

19.6K Shares
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.