Under fredagen rapporterades att SD får flera tunga ordförandeposter i riksdagens utskott. Nu står det klart att Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof blir ordförande för justitieutskottet.

Sverigedemokraterna tar plats på ordförandeposterna i fyra centrala utskott i riksdagen: justitie-, utrikes-, närings- samt arbetsmarknadsutskottet.

– Det här är viktigt för oss. Det är en milstolpe i partiets historia, säger Richard Jomshof till SR.

Richard Jomshof lämnar nu över sin post som partisekreterare till Mattias Bäckström Johansson, som blir Sverigedemokraternas tillförodnade partisekreterare. Jomshof lämnar även posten som skolpolitisk talesperson för att fokusera på arbetet som ordförande för justitieutskottet.

LÄS ÄVEN: Blågula blocket överens om utskotten – tunga ordförandeposter till SD

Lyckade förhandlingar

Sverigedemokraternas utrikespolitiske talesperson, Aron Emilsson, blir ordförande i utrikesutskottet, Tobias Andersson lämnar sin nuvarande post som rättspolitisk talesperson för partiet och blir ordförande för näringsutskottet. Magnus Persson blir ordförande i arbetsmarknadsutskottet.

Utöver dessa har SD även förhandlat sig till en rad vice ordförandeposter, däribland i försvarsutskottet. Vilka som tilldelats dessa tjänster är ännu inte offentliggjort.

Att SD lyckats så väl vid förhandlingarna uppges bero på att man inte insisterade på posten som riksdagens talman, utan istället gav stöd åt moderaten Andreas Norlén, som innehaft posten sedan 2018.

– Jag tror att det här beror på att vi är Sveriges näst största parti och det största partiet i den här partikonstellationen av fyra partier och att vi också någonstans tvingades backa vad gäller talmansposten, säger Jomshof.

LÄS ÄVEN: ”Vita huset oroade över SD” – enligt Socialdemokraterna

Utnämningarna kritiseras av vänsterblocket

På förlorarsidan i riksdagsvalet är många upprörda över SD:s framgångar och upprepar sina argument från valrörelsen. SD framställs bland annat som opålitliga i frågor om säkerhet och försvar.

En av de som upprörs är utbildningsminister Anna Ekström (S), som var ytterst ansvarig för ”PISA-skandalen” där Skolverket plockade bort lågpresterande invandrarelevers resultat i den internationella mätningen för att kunna presentera ett bättre resultat. Hon skriver på twitter: ”Jag röstade ju inte på M, L eller KD, så jag vet inte hur det känns i magen att i detta känsliga säkerhetspolitiska läge, när Sverige ska bli medlem i Nato och vara ordförande i EU, ha bidragit till att de ledande posterna i Utrikes-, Justitie- och Försvarsutskotten går till SD.

En snarlik formulering kommer från Annie Lööf (C), som skriver: ”Så M, KD och L ger SD i uppdrag att leda utrikes- och försvarspolitiken i riksdagen. I detta känsliga säkerhetspolitiska läge, när Sverige ska bli medlem i Nato och vara ordförande i EU. Det är olyckligt och kommer påverka Sveriges anseende i världen.

Jomshof avfärdar kritiken som ”oseriös skrämselpropaganda”.