T.v. Knivskadorna. T.h. Brottsoffret Ricky. Foto: Privat/Faksimil Facebook

Ricky och vänner bad aggressivt invandrargäng lugna sig – knivhöggs

I går visade Samhällsnytt en video när ett invandrargäng knivhugger svenskar på hamburgerrestaurangen Burger King i centrala Uppsala. Vi har pratat med brottsoffret Ricky som berättar att de bad gänget som var hotfulla mot kassapersonalen att lugna ned sig. Det var något som invandrarna inte kunde acceptera och hotade då att knivhugga svenskarna – vilket de sedan även gjorde.

Det var vid klockan 23 på lördagskvällen som polisen mottog larm om ett bråk i restaurangen. I det videoklipp som Samhällsnytt tog del av syns hur invandrarna utdelar flera hastiga hugg.

– Det är invandrare som hoppar på svenskarna och som man ser på filmen så hugger de med kniv, uppger en källa till Samhällsnytt.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Invandrare knivhögg svenskar på Burger King

Ricky: ”Vi sa till dem att lugna ned sig”

På måndagen ringde Samhällsnytt till en av de knivhuggna svenskarna för att höra vad som orsakade attacken.

Ricky som är 29 år och från Gotland berättar att han och vännerna hade varit hemma och druckit ett par öl innan de skulle gå ut på krogen. Men den krog som de skulle till hade vid tidpunkten inte öppnat och de beslöt sig därför för att bege sig till Burger King för att äta. När de anlände till kassorna upptäckte de hur ett invandrargäng hotade personalen.

– När vi var framme vid kassan stod tre aggressiva män och stod och hotade och var våldsamma mot BK-personalen. Jag sa bara till personerna att lugna ned sig och att det inte kommer gå fortare för att ni hotar personalen. Då blev aggressiviteten riktad mot oss istället och då blev det lite tumult där. Men sedan backade de, berättar Ricky.

Kom tillbaka

Därefter gick grupperna isär ett litet tag, men det skulle inte dröja länge innan invandrargänget återigen sökte fysisk konfrontation med svenskarna inne i restaurangen.

– Jag tog då fram en stol och markerade att de skulle hålla sig ifrån oss. Men det struntade de i och då började vi slåss. Där på videon ser man ju att när jag får ned den ena killen och då kommer den andra och hugger mig i ryggen. Det är också vad jag kommer ihåg.

Knivhuggen träffade Ricky och hans vän i rygg, arm och axel.

Vad sa gänget till kassapersonalen?

– De sa ”horunge”, ”håll käften”, ”ge hit vår mat fort” på ett väldigt aggressivt sätt.

Hur gamla skulle du uppskatta att personerna är?

– 20-25 år.

När ni agerade genom att konfrontera personerna – hur eskalerade situationen?

– Vi sa till dem att lugna ned sig och inte stressa. Vi sa att det är arbetande folk så bete er. Då började den ena mannen skrika håll käften till min vän och att han skulle hugga oss. Då säger jag till honom att du säger inte till min vän att hålla käften. Så redan där blev det aggressivt. Sedan gick vi ifrån varandra. Men de kom tillbaka och sa igen att de skulle hugga oss.

Upplevde du att det var mer än en kniv?

– Det känns som att de måste varit två knivar inblandade. Det är vad jag har fått för mig också.

Din vän fick stanna kvar på sjukhus under söndagen. Hur står det till med honom?

– Jag pratade nyss med honom. De tror att han ska få lämna sjukhuset imorgon. Han har fått ett krossat revben och ett litet hål eller snitt på lungsäcken. Så han har fått stanna där med slang.

Hur upplevde du polisens agerande på platsen och har de informerat er om utredningen?

– Förövarna hade stuckit därifrån när polisen kom. De förhörde oss lite bara. Jag trodde egentligen att de skulle ringa mig idag. Men jag får väl ta kontakt med dem imorgon.

Hur upplever du tryggheten i Uppsala som nyinflyttad?

– Jag har inte bott här så länge. Så jag vet inte hur det har varit förr. Men jag känner att Uppsala är ingen trygg miljö som mina kommande barn ska få växa upp i.

Vad beror det på?

– Det beror på sådana här svaga individer som är så fega så de måste bära kniv på stan och är aggressiva mot arbetande folk. Sådana här som är utåtagerande mot folk som inte har gjort någonting.


Samhällsnytt pratade med polisens presstjänst på måndagen och då hade de inga konkreta uppgifter om några misstänkta.

Har du tips eller andra iakttagelser från lördagskvällen, kontakta polisen på 114 14.

LÄS ÄVEN: Uppsala passerar Malmö som farligaste stad

Tycker du att Samhällsnytt intervju och ocensurerade video var intressant? Stötta då oss med en donation! Klicka HÄR för att se alternativen.

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.