terrorattack-synagoga-göteborg-836763
Inrikes

Riksåklagaren överklagar synagogadomen – yrkar på utvisning

Publicerad 10/4/2018
Annons

Den palestinier som nyligen dömdes i hovrätten för terrorattentatet mot synagogan i Göteborg slapp utvisning. Det vill riksåklagaren ändra på då domen nu överklagas.

I tingsrätten dömdes tre migranter från Syrien och Palestina till fängelse. Trots att samtliga är utländska medborgare dömdes bara en även till utvisning. Ytterligare ett antal personer deltog i brandbombsattacken men har inte kunnat identifieras.

Då fallet togs upp av hovrätten upphävdes utvisningsbeslutet. Man menade att bland annat ”Israels eventuella intresse i saken” kunde innebära att han skulle råka illa ut, vilket skapade uppmärksamhet och rubriker i flertalet internationella medier.

Riksåklagaren, som nu överklagar domen till högsta domstolen, hänvisar till Migrationsverkets bedömning att mannen inte riskerar utsättas för ”omänsklig behandling”.

LÄS MER: Palestinier som utförde terrorattack mot synagoga i Göteborg slipper utvisning

– Han ska då utvisas till Palestina för det är där han kommer i från och där han är medborgare. Migrationsverket har sagt i sitt yttrande att det finns inget hinder mot att utvisa honom till Palestina, säger My Hedström, byråchef hos Riksåklagaren, till TT.

Enligt RÅ kan ärendet bli prejudicerande och man vill att HD ska ge sin tolkning av rättsläget kring utvisningar vilken man menar är oklar i dagsläget.

– Vi pekar på ett exempel där det är fem afghaner som är dömda för våldtäkt mot barn och de blev utvisade fast de var ungdomar, så det görs olika bedömningar, säger My Hedström.

– Vi lutar oss mot Migrationsverket som är expertmyndighet. Migrationsverket och migrationsdomstolarna gör ju en mycket mer fullödig utredning av utvisningsärenden än vad en allmän domstol kan göra.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1059Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons