Riksbanken höjer styrräntan med en procentenhet
Foto t v: Lesula, CC BY-SA 3.0

Inflationen är för hög och urholkar hushållens köpkraft och gör det svårare för både företag och hushåll att planera sin ekonomi. Den bedömningen gör Riksbanken som anser att penningpolitiken nu behöver stramas åt mer.

På grund av den ekonomiska situationen har Riksbanken beslutat att höja styrräntan med en procentenhet till 1,75 procent. Det är den största höjningen på 30 år. Samtidigt är prognosen för styrräntan att den kommer att fortsätta höjas det kommande halvåret.

Riksbanken bedömer inflationsutvecklingen framöver som fortsatt svårbedömd och avser att anpassa penningpolitiken på det sätt som behövs för att säkerställa att inflationen återförs till målet.

LÄS ÄVEN: Inflationen fortsätter skena – högsta på 30 år

Stigande priser och högre räntekostnader är kännbara för hushåll och företag och många hushåll får betydligt högre levnadsomkostnader. Det skulle dock bli än mer smärtsamt för hushållen och för svensk ekonomi i allmänhet om inflationen blev kvar på dagens höga nivåer, resonerar Riksbanken.

Genom att man höjer räntan mer nu minskar risken för hög inflation på sikt och därmed behovet av en ännu större penningpolitisk åtstramning längre fram, skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Andreas Nilsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Vill du slippa reklamen och samtidigt stötta Samnytt
Bli då prenumerant och välj annonsfritt eller om du hellre vill donera välj det alternativet!