Inflationen är fortfarande långt högre än önskvärda två procent. Riksbanken törs dock inte höja styrränta ytterligare utan låter den ligga kvar på fyra procent. Framgent tror man att inflationen ändå ska komma att dämpas och styrräntan därför ska kunna sänkas – hela tre gånger inom loppet av ett år.

Fyra procent är en historiskt måttfull nivå på styrräntan om man ser lite längre i backspegeln än till bara de senaste decenniernas i flera fall konstlat låga räntenivå. Under den perioden har dock allt fler svenskar blivit bolånetagare, vilket begränsar Riksbankens möjlighet att använda inflationsvapnet jämfört med tidigare.

Nu gällande fyra procent och de effekter det fått på bolåneräntorna och hushållens och bostadsrättsföreningarnas lån har varit ekonomiskt kännbar för många. Att höja styrräntan ytterligare skulle egentligen behövas sett till inflationen men låter sig svårligen göras i skenet av hur många låntagare som idag påverkas av Riksbankens beslut.

Kompromiss låta räntan ligga still

En kompromiss blir att nu låta styrräntan ligga still och att inge hopp hos bolånetagarna om kommande räntesänkningar. I sin uppdaterade prognos flaggar Riksbanken för inte mindre än tre sänkningar inom loppet av ett år med den första redan i maj eller juni.

Vid den här tiden nästa år kan styrräntan vara nere i 3,2 procent. Beskedet om räntebanan ges emellertid med brasklappen ”om inflationsutsikterna fortsätter att vara gynnsamma” och dessutom ett ”troligen”, även om prognosen håller.

Ser ljust på inflationen

Inflationen är på väg att stabiliseras vid målet men inflationstrycket är fortfarande något förhöjt”, skriver Riksbanken i sitt pressmeddelande. Man väljer dock att se ljust på framtiden.

Inflationsprognosen har skrivits ned betydligt. KPI-inflationen beräknas i år till 3,5 procent i snitt och nästa år hoppas man att den är nere på 1,5 procent, det vill säga under den magiska tvåprocentsgränsen. Det är en procentenhet mer optimistiskt jämfört med föregående inflationsprognos.

Inga rörelser på marknaden och för valutan

Inflationsförväntningarna är väl förankrade och löneökningarna måttliga. Inflationen har fortsatt att sjunka och framåtblickande indikatorer tyder på att den närmar sig 2 procent”, siar Riksbanken.

På marknaden märks inte några reaktioner på räntebeskedet och kronan har bara rört sig (backat) ett öre mot euron och dollarn.