Foto: Riksbanken

Riksbankskommittén: Banker skyldiga att ha kontanter

Delningar

En enig Riksbankskommitté konstaterar att kontanter fortfarande är viktiga för småföretag, föreningar och privatpersoner. De anser vidare att Riksdag och regering bör ta aktiv ställning för kontanterna.

I delbetänkandet ”Tryggad tillgång på kontanter” som överlämnades till finansmarknadsminister Per Bolund (MP) igår står det att de banker som erbjuder betalkonton och har en inlåning från allmänheten på över 70 miljarder kronor ska vara skyldiga att tillhandahålla kontantuttag och dagskassehantering i hela landet.

Förslagen presenterades på DN Debatt (11/6) och kritik riktas mot storbankerna:

Kontanterna kan inte tillåtas avvecklas av privata aktörer innan ett sådant ställningstagande görs. Därför föreslår en enig Riksbankskommitté att de stora bankerna ska ges ett ansvar att säkerställa rimlig tillgång till tjänsterna kontantuttag och dagskassehantering i hela Sverige.

Storleksgränsen innebär att endast banker med nationell täckning och som är systemviktiga för kontantkedjan omfattas av de föreslagna kraven, enligt författarna.

Det ska vara en ”rimlig tillgång” och det innebär att runt 99 av 100 svenskar ska ha högst 25 kilometer till närmaste plats för såväl kontantuttag som dagskassehantering. Hur det ska ske står det bankerna fritt att själva avgöra men öppettider och priser för tjänsterna måste vara rimliga.

Kommittén riktade vidare kritik mot bankerna och säger att ”det inte är rimligt” för bankerna att ”frånsäga sig ansvaret att hantera kontanter, särskilt mot bakgrund av att det är ett lagligt betalningsmedel”.

Uppfyller de berörda bankerna inte kraven kan de få ”ekonomiskt kännbara sanktioner”.

Frågan om det kontantfria samhället undersöktes av det granskande Samhällsmagasinet i dokumentären ”Kriget mot kontanterna” som publicerades i våras:

Delningar

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.

167 KOMMENTARER

 1. Det borde vara olagligt att inte acceptera kontanter som betalning.
  Det har hänt mig ett antal gånger att jag inte kunnat betala trots att jag haft kontanter.
  Blip, Blop, Swish, krasch, boom. Inte min grej.

  • Hej Sven ab!

   Du skriver att du haft kontanter vid de tillfällena. Då kunde du ju betala !

   Kontanter är giltigt betalningsmedel. Om de inte vill låta dig betala så lämna telefon och be dem sända faktura. OBS ! ! !
   Begär då elektronisk faktura till din postadress. ( Ej till snigelpostlådan.)
   Förklara att du inte klarar av att hantera snigelpost. Gå sedan därifrån.

   Jag åker Ö-tåg då och då. Jag köper gärna något gott av serveringsvagnen. Så vill de ha betalt med kort.
   Tråkigt säger jag och tar upp min termos ur väskan.

   I Båstad,
   under spektakelveckan i fjol, bänkade sig mitt sällskap för att äta lite gott. Då kom bjäbbet om betalkort varpå vi reste oss och gick till annan servering som tog emot kontanter.

   Så tycker jag att du och andra som läser har också skall göra.

   Tyvärr finns många principlösa Svenskar om är för mesiga för att hävda sin rätt. Var inte en av dem.

   Hälsningar
   Tomas.

   • Skulle betala min cappuccino på Espresso House och de sade att hade slutat ta kontanter, varpå jag svarade att då kan du behålla ditt djävla kaffe och gick min väg.

 2. Skulle sätta in 300 kronor på mitt konto häromdagen (SEB) över disk, tjejen i kassan såg ut som en fågelholk och hänvisade mig till en apparat i foaljen.

  • Stod en farbror på Nordea i Södertälje han var i åttio års åldern. Han kommer inte att greja det var min tanke stackarn. Kassörskan visade noll i empati. Sverige är inte för oss längre.

 3. Sedlar och mynt, folkets pengar. Kort, dosor och checkar bankernas ägodelar, och integrerar staten och bankerna med varandra så kan de stoppa krediten och spärra kort om inte rätt ”värdegrund” är passande i den politiska rödgröna doktrinen, eller även i ett ”sjupartis” värdegrund.

 4. Rimlig konsekvens blir att ännu fler bankkontor på landsbygden läggs ned. Kanske ICA kan ta över kontanthanteringen som man nu sköter posten.

 5. Sverige är det enda landet i världen där inte banker har kontanter.Visar att kriminella har vunnit med rånen mot bankerna och övriga har lagt sig pladask.

  • Det har inte ett dugg med rånen att göra.
   Dumsvensken ligger i framkant när det gäller vansinne och inget annat land har överlåtit den totala kontrollen till globalisterna och bankerna över människor som i detta land.
   I övriga EUssr och världen är det snarare svårt att betala med kort och där tar man i så fall ut extra avgifter dessutom.

 6. Regeringen eller sjuklövern vill inte ha kontanter. Utan man vill gärna ha full kontroll på ekonomin hos privatpersoner från staten. Invandringen som vanligt. Jag vann 1000 spänn på hästar gick in i spelbutiken. Invandraren bakom disken dumförklarade mig att jag inte tog en tusenlapp för tusenlappen har inte staten kontroll på. På jobbet syrian tjejen som glatt snackade om köksrenoveringen hur dom gick och hämtade 400000 i bankfacket. Man anpassar politiken efter utvecklingen. Då gäller det att få bort Sveriges dubbla ekonomier. Så det är spelför gallerierna. Sen fick vi brev hem från Nordea Södertälje att dom skulle sluta med bankfack. Så det vara bara att hämta hustruns ärvda smycken och huspapper. Är det kassaskåp som gäller hemma för att skydda sig mot det gränslösa Sverige. Så vi anpassar oss och får lida.

 7. Man skall snart trycka svenska sedlar utomlands. Fullkomligt galet. Frimurarnästet Malta kom på tal. Den amerikanska dollarn var också stulen via lagar stiftade av Frimurarna i deras regering när de sänt resten av regeringen på Julledighet. Detta är ökänt och hatat av amerikanerna. Alltså de äger inte längre rätten att trycka sina egna sedlar utan bankerna äger dollarn.

 8. Stämmer bra med vad Bilderbergergruppen är ute efter vanligt folk världen över ska inte äga några pengar, som en planering när Bbg. ska bli en världsregering och ha sitt fäste i FN, vilket de redan styr liksom i EU.
  Alltså de ska äga världens alla pengar och göra befolkningarna till sina slavar!
  Det är tur för oss att Trump och Putin är emot Bilderbergergruppen!

 9. Bankirer förbereder en ny slaveri och vänsterliberala politiker kämpar för denna ”humanism” med alla möjliga medel.

 10. Det står bankerna fritt att frånsäga sig ansvaret att hantera kontanter och det står oss fritt att frånta dem rätten att driva bank i Sverige. Så, problemet löst.

 11. Sällan har väl vänsterns(!) nyliberalism visat sig tydligare än i synen på kontant-hantering (om någon nu trodde att 90-tals politiken försvann med 90-talet)..

 12. På en knallemarknad hörde jag hur handlare var trötta på SWICH, och ville ha kontanter banken inte växlar in, därför att det tar för lång tid att fumla med ”fånen”.
  Betala med kontanter tar några sekunder medan en SWISH kan ta flera minuter och om ett fel görs +fler minuter och det görs.

 13. En fanfar för Riksbanken! Det är inte bankerna, handeln (för sina profiters skull) eller den Stockholmsbaserade politiska eliten (för medborgarkontrollens skull) som skall bestämma över medborgarnas val av betalningsmedel. Härom dagen lyckades E-on under ett dygn undandra medborgarna på en mindre ort nyttan av el. Det innebar att bara kontanter kunde användas vid köp på ICA och OK/Q8!! Hur kul hade det inte varit om kontanter varit ett minne blott!!
  I Uppenbarelseboken talas det om Vilddjurets märke utan vilket ingen kan bedriva handel och liknande verksamheter. Om vi tänker oss det kontantlösa samhället i kombination med ett chip i handleden där uppgifter om oss finns och kan användas i allt från att öppna lägenhetsdörren till att slå på spisen. För att inte tala om att hela tiden lokalisera oss. Du härliga nya tid, skulle makten i Rosenbad utropa! Varje liten betalning registrerades av Storebror och var vi inte snälla och följsamma så stängdes de olydiga av från systemet. Kontanta medel är frihet från att bli slavar under en maktelit som inte vill oss väl.

 14. kanske det bör ske en begreppsåtskillnad med begrepp som spar-bank i gammal mening och kreditinstitut också i gammal mening, men åtskilda.
  Och sedan kan sparbanken låna ut till kreditfunktionen mot ränta som tillfaller spararna.

 15. Avskaffande av kontanter är en tyst överenskommelse
  av å ena sidan Staten som därmed får full kontroll över
  penningflödet och människors ekonomi, på andra sidan
  finns Banksters som genom att saluföra kortet som
  säkrare, enklare ,mer praktiskt osv tar betalt för varje
  transaktion, betalningen sker ju naturligtvis inte genom
  avgift på kortkontot, utan belastas den som tar emot
  kortet vilken naturligtvis måste ta ut detta på det pris du
  betalar för din vara. Upp till 5% extra till banken på varje
  inköp. Låtsasbonus, räntefria köp osv heter det så fint i
  reklamen men det är du som betalar.
  Ta kortköpen för senaste året och dra 3-5% på det så
  ser du vad Bank/Staten festen kostar dig i rakt av i sek.

 16. Detta låter alldeles för bra för att vara sant. Fake News.
  Ett beställningsjobb från storbankerna.
  Bankerna kommer ta det som ursäkt för att lägga ned alla sina kontor.

 17. Knapptryckarna i riksdagshuset sätter agendan. Svenska folket, i landet lagom, får finna sig i att gnälla och knyta handen i fickan.

 18. Varför kommer detta bara några månader före ett val som vissa tydligen tror kanske kommer sluta lite mindre bra för en viss regering? Så att kontantfrågan sedan kan begravas i stillhet?

 19. Det är grov missuppfattning av penningtvättslagen också som numera säger 10000 Euro vilket i Sverige såklart tolkats till 10000 kronor. 🤪

  • Dax att byta till EURO, kanske. – År 1999 den 4:e januari skrevs det ”Der Euro ist da” i Europa. Finland hade förberett medborgarna i tre (3) års tid för valutan i affärer, skolor och inte minst hos äldre människor. ”Manövern” måste ha kostat pengar, men kostnaderna blir INTE lägre om Sverige låter kronan vara kvar hur länge som helst. Obs. jag pratar inte om EU, utan gemensamma valutan.

 20. ot. loggade precis in på swedbanks internetbank och fick besvara en massa frågor för att forsätta använda tjänsten, väldigt integritetskränkande. känns som man måste ha rätt värdegrund annars stänger dom ner ens konto och behåller pengarna. fyfan.

  • GDPR och ”bankernas kundkännedom” är steg mot diktaturen.

   Dags att fly till ett u-land. Där finns fortfarande yttrandefrihet och kontanter.

    • För att du ska kunna använda sidan eller appen tvingas du att godkänna att alla uppgifter om dig, alla beteenden (klick, likes, röst, video, text etc) får lagras av myndigheter och företag som äger sidan eller appen. Oavsett om du betalar för användandet eller inte. En djävulskt skicklig gummilag på 6,000 sidor förarbeten som kan tolkas hur som helst av makten.

     Betydligt värre spioninstrument än det som beskrivs i boken 1984. Presenterad som att den ska skydda medborgarna när den används för att spionera på användarna.

     • Jag tror inte att du förstår lagen, men jag ser hur denna diskussion skulle gå, och jag betackar mig obskyra youtube-klipp om chemtrails, så du får en bra dag! 🙂

     • Jag är så grymt bra på att läsa människor! 🙂

      En halv kommentar och tanken kommer direkt ”det här är en komplett idiot”, och jag har f*n alltid rätt.

  • Du skall inte ha någon värdegrund alls utan du skall rycka i din spak på slavstationen, konsumera och dö två dagar efter pensionering.

 21. När jag var yngre var bankkassörskorna väldigt vänliga och rara damer, idag vågar man knappt gå på banken.

  • Kvinnor i mogen ålder är uppenbart gynnade när det gäller att hantera kontantkassor på jobbet. Diskriminering! Kontantlösa bankkontor kan däremot rekrytera lite bredare.

 22. Om man kommer med 5000kr i kontanter till banken och vill sätta in dem på kontot så betraktas man som en brottsling och ska redogöra varifrån pengarna kommer. Detta är ytterst kränkande och det borde anmälas

 23. På Swedbank järnvägsgatan i Helsingborg, har man Sveriges mest otrevliga bankpersonal, dom är så oförskämda så det trotsar all beskrivning, ofta är det invandrare som tycker det är kul att jävlas med svenskar.

 24. Att hantera och sköta sedlar och mynt ingår ju naturligtvis i Octrojen (Banktillståndet).
  Banker som inte vill vara banker är det ju bara att dra in octrojen för.
  Konstigt att staten inte har sagt ifrån tidigare?

  • Politiker kanske inte VILL eller har inte förmågan att förstå vad banktillståndet innebär. Vara först i världen som kontantfritt land, fossilfritt, bäst i fotbollen etc. verkar vara viktigare.

 25. Digitala pengar lämnar aldrig bankerna. Om kontanterna försvann så vore det som att bankerna för gott fick alla pengar som finns i Sverige. Jag trodde Riksbanken var för det eftersom det eliminerar en orsak till bankkonkurs (att kunderna vill ta ut det de tror är ”sina” pengar på kontona, fast banken bara har cirka 5% täckning för alla saldon).

  2017 fanns det 58 miljarder kr i kontanter. Mängden har minskat i 10 år nu, och mycket kraftigt på sistone, -15% om året de senaste två åren. Självklar valfråga för SD, får vi hoppas. De har aldrig sagt ett pip om penningpolitik vad jag hört.
  https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/finansmarknad/finansmarknadsstatistik/finansmarknadsstatistik/pong/tabell-och-diagram/penningmangd-ar/

 26. Hoppas Björn Eriksson fortsätter sin ”fight” för att kontanter kommer att finnas verksamheten ett bra tag till.

 27. Bra, men inte tillräckligt, alla borde tvingas till att kunna hantera kontanter.
  Min lokala simhall har slutat ta emot kontanter, så nu badar jag gratis.

 28. PK har endast 3 månader på sig att krossa Sverige, med evig sammanslutning till EU.

  PK kommer att höja tempot i allt, håll emot och håll ut, om 3 månader får PK städa sina skrivbord!

 29. Folk måste inse att banken inte är deras vän, banken är någon som lånar dina pengar och det medför alltid en risk.

 30. UTANFÖR den lilla introverta
  ”ankdammen” och all världens navel Sverige / Tokholm / Södermalm /
  Stureplan är det kontanter som gäller!

  Kommer du och försöker betala med plastkort undras det om du inte har lön eller riktiga pengar!

  Eller så är du en bräkande amerikan… Alternativt en representant för kapitalet som vill ta kontrollen över dina pengar!

 31. Den dagen, om kontanterna försvinner så är det kört för dig som privatperson. Du är i händerna på politikerna och banker och dom kommer att kunna kontrollera varenda steg du tar och bestämma vilka åtgärder dom kommer att göra. det kommer bli än värre än beskrivningen i romanen 1984 av George Orwell.
  ”Krig är fred. Frihet är slaveri. Okunnighet är styrka.”

 32. En förutsättning för att nuvarande räntepolitik skall fungera som tänkt är att kontanter inte längre används. Tanken med nuvarande räntepolitik är rent ut sagt att straffa sparare( inkl pensionärer mfl ) och få dessa att sätta sprätt på sina besparingar. För att lyckas med detta så måste kännbara sanktioner införas mot att ha besparingar på kontot och ifall man gör detta medan kontanter fortfarande är allmänt i bruk, blir det rationellt för folk att lyfta sina besparingar och bokstavligt gömma dem i madrassen. Det är en orsak till att kontanter skall bort ur bruk.

  Sedan så

  1. banken vinner var gång du hyvlar ditt kort eller betalar med din mobil

  2. Kortbolagen vinner varje gång du hyvlar ditt kort

  3. banken, kortbolaget samt staten får full insyn i din ekonomi hur du använder dina ’pengar’

  4. ifall en bank krisar, kan banken och staten enkelt förhindra folk från att sätta ’sina’ ’pengar’ i säkerhet genom att spärra alla överföringar

  Kom sedan inte och tala om bitcoin mfl. Block chain teknologin går ju ut på att hela brukshistorien för en enhet följer med i all evighet, dvs enkelt för staten att kolla upp brukshistorien för varje enhet …. block chain medför i praktiken att brukarna kan glömma allt vad anonymitet beträffar ….

  Men staterna, bankerna samt kortbolagen kommer att lyckas i sin uppsåt pga att fårket är korttänkta och i sin lust för bekvämlighet kommer fårk att avstå från kontanter utan att inse vad detta medför. Fårket förtjänar vad de skördar.

  • Köp gärna utomlands hus bilar husvagnar osv, då stannar inte dom pengarna i svenska banksystem, då kanske dom lär sig.

 33. Om man inte har kontanter i plånboken utan ett plastkort ges man känslan av att man har MER pengar än man egentligen har!
  Pengarna tar liksom inte heller ”slut”… Detta gynnar konsumtionen och skuldsättningen och därmed även bankers och myndigheters MAKT över den enskilde!

  Kanske inte så ”konstigt” att det är en massiv propaganda för att använda sig av just kort och elektroniska betalningssystem.

  Eftersom jag själv arbetar med elektroniska betalningssystem för mobiltelefoner, billing så har jag även sett baksidan …
  Och den är INTE vacker…!

  Därför använder jag idag helst kontanter även om jag betraktas som närmast ”kriminell” när jag betalar produkter / tjänster över 500:- med just KONTANTER !!

  • Det faktum att du har rätt i det du säger, säger dock en hel del om människor. För mig så spelar det ingen roll om jag har kontanter eller kort (jag föredrar kort då de tar mindre plats), och det påverkar inte min konsumtion på något sätt.

   • Du är ju alltid motvalls, men du blir väl gammal du också, när reumatism eller andra krämpor slår ut dig, att komma ihåg koder eller knappa in en kod när varken ögon fingrar eller hjärnan är hemma, då är det bra att kunna betala kontant, det är inte hela världen om man fumlar med ett mynt, men behöva ta hjälp av någon att slå in koden är en stor risk, ”om man kommer ihåg den” alla drabbas av ålderskrämpor, då är det bra att ha hjälp av en ”godman” innanför en bankdisk, som ger ut i små portioner, men avståndet till banken borde vara kortare än dom planerat.

    • Jag är motvalls för att övriga har fel. Lyckligtvis så brukar folk efter en stund inse att jag hade rätt, men som med invandringen och EU så tog det en satans lång tid (vi snackar över 20 år, och då är det bara ~30% som ens delvis är på rätt väg). Men min poäng (som jag trodde var uppenbar) handlade inte om kontokort mot kontanter, utan om din kommentar om att människor använder mer pengar än de har när de har kontokort.

   • Om vi låter banker och staten avhända oss alla kontanter och tvinga oss att enbart använda kort så ger vi dem alldeles för mycket makt !

    Folket skall ha makten över sina egna pengar och inga andra !

    • Ehum…du är medveten om att pengar enbart har ett värde för att folk har accepterat att de har det, och för att staten/bankerna säger det?

     Vill du ha makt över dina pengar så bör du hitta något annat än just pengar. Ädelmetaller kanske?

    • Väldigt öppen fråga, men när det gäller just detta ärende: för, såklart. Varför ställer du frågan (missförstod du något jag skrev)?

 34. I de stora €-länderna vill man ha kvar kontanterna!
  En anslutning till just € är faktiskt en försäkran om att kontanterna kommer att bli kvar !

  Se bara exemplet när man försökte ta bort 500 €-sedeln…

  Och försök få exv. en Bayrare att betala nya BMW:n eller AUDI:n med ”plastkort”… 😉

 35. Som vanligt ger det veka pk-etablissemanget sig på problemet som om det vore kontanterna, istället för (vilket de inte vågar) ge sig på de kriminella.

 36. Den filmen visar varför jag alltid vägrar betala med kort. Vill en butik eller annan inte ta emot mina kontanter, är det bara att bojkotta och gå till dem som vill.

 37. Nästa steg är att få butiker att acceptera kontanter, stora kedjor som tex Lindex vägrar ta emot cash.

  • Fyll handlekurven helt full, gå til kassen og legg alle varer på bandet.
   Det blir 4.850,45 sier kassadamen/grabben.
   Tar han ikke cash? Levna skjiten och gå derifrån….

  • I Kalmar stadspark ligger en restaurant som numera heter Park Hermine men alltid kallats Byttan i folkmun….dom tar bara kort som betalmedel…vilket jag starkt misstänker är olagligt.

  • Jeg kan ikke se noe på F-.boka.
   M;ange lovlige aktiviteter blir stoppet hvis folk ikke kan ha kontanter.
   Barn kan ikke få opplæring i økonomi og sparing uten pengesedler og mynter og helt konkrete penger.
   Norske banker jobber for å sabotere opplæring av barn og ungdommer.
   Opplæring i økonomi må starte med konkrete penger og sedler og mynter.

 38. Ett litet steg åt rätt håll. Kanske är vinden på väg att vända och de konformistiska svenskarna på väg att vakna, såhär i elfte timmen.

 39. På tal om banker.
  Försökte hitta närliggande bankkontor på Nordea. Krångligare hemsida får man leta efter.
  Goddag yxskaft typ.

 40. Undrar hur det gick för mannen som hittade sin avlidne fars sedelgömma med 300.000:- som han gick till banken med för att sätta in på sitt konto?

  • Vi är många äldre som ”gömmer” lite, för vi litar inte på banker, men numera behåller jag uttagskvitton från forex, men texten försvinner efter en tid.
   Rädda barnen och liknande har fått byta ut sedlar som dom fått ärva, så han med dom 300000 kunde kanske gått via någon sådan och delat vinsten.
   Jag har haft sådana summor liggande, men sist gick dom till en bobil.
   För banken ger ju ingen ränta och strular om jag vill ta ut eller sätta in lite större summor, då är det bättre att ha en skokartong.

 41. tänk er en värld utan det monetära systemet/Banker utan pengar vilken härlig värld.
  pengar är roten till allt ont, människor kan begå vilka hemskheter som helst för pengar och pengar=makt.

  • Så du tror att allt blir frid och fröjd när man avskaffar kontanterna, man avskaffar allt ont i världen dvs all kriminalitet, morsning korsning!
   Snacka om att de har lurat dig så totalt så att du inte ens inser att du sitter på pengapottan!
   Hur godtrogen får man vara?

 42. Nu blir bankerna ledsna, för dom trodde dom ägde alla pengar och sveriges ekonomi.
  Ska kontanterna bort så ska det folkomröstas, den här gången ska riksdagsomröstningen enbart vara rådgivande, Cash is King.

 43. Problemet ligger hos lagstiftarna, inte bankerna. AML-lagarna gör det väldigt kostsamt och svårt för bankerna att hantera kontanter. Exempelvis om ni kommer in med 20 000 kr kontanter på ett kontor måste ni redogöra vart pengarna kommer från och kunna styrka detta med exempelvis kvitton. Jag förstår varför bankerna väljer att undvika kontanter

 44. Forex är bra, dom har kontanter, men är lite snål på mindre sedlar, råkar ofta ut för att det inte är uppkopplat till banken, då behövs kontanter, dessutom slipper jag bli rånad vid sedelautomaten som har hänt för några äldre här.

 45. Riskbankskommittén har tydligen behändigt glömt att avvecklingen av Riksbankens depåer starkt bidrog till att göra kontanthanteringen väldigt dyr för bankerna. Bankerna är inte oskyldiga men bär långt ifrån hela skulden.

 46. Cash is king eller cashgeld som tyskarna säger. Tycker själv det är oanständigt för tiggarna som tvingas ha en lyxig mobil, bankkonto och behöva be givarna swisha gåvorna. Känns oortodoxt.

 47. Glöm inte bort vad som hände på Island med deras nya President han lät fängsla Bankirerna och Island började ekonomiskt blomma upp ifrån sin landsomfattande fattigdom!
  Men han blev avsatt så småningom när Bilderbergerna hade gjort sitt de som styr Bankunionen i nästan vartenda land!

 48. Det är klart att pengar måste få finnas jävla banker och pk påhitt att försvåra allt för väldigt många människor.

  • Håller helt med, snart finns bara fantasi pengar i cyber space, det vill globalisterna att det ska bli verklighet/
   Bankerna fortsätter skapa pengar av luft, och skuldsätter folket ännu mer.

 49. Banker utan kontanter borde inte få använda ordet bank i sitt firmanamn . En bank utan det självklara , nämligen kontanterna , signalerar fiffel o båg och storebrorsmentalitet .

 50. – Problemet med brist på kontanthanteringen beror på en räddshågsenhet och handlingskraftsbrist hos de stryrande politiker i regering och riksdag. Det är upp till de folkvalda att besluta hur landet ekonomiska system ska se ut – inte anställda hos myndigheter eller företag.

  Grunden för att få bedriva bankrörelse bygger på ett tillstånd förmedlat genom Finansinspektionen s k Oktroj och är en mycket gammal ordning. Långt äldre än de olika betalningsformer som finns numera. Vi kan utgå från att det fortfarande är svenska kronor som gäller som betalningsmedel i Sverige, d v s kontanter – allt annat bygger på ett accepterat affärsförhållande med två parter och inte på någon lag utan det är av bankerna hemsnickrade regeler som vi medborgare alldeles gör lätt finner oss i. En statlig myndighet, landsting eller kommun har inte rärr att vägra ta emot kontanter, men vi finner oss. Frågan är juridiskt prövad flera gånger och de nämnd åker dit. Tydligast i Västa Götalands landsting som bara hade att köpa in kassaskrin igen.

  Politikerna borde ta över makten igen och ta Finansinspektionen i örat och hota med att ta ifrån bankerna sina Oktroj om de inte omedelbart slutar med att vägra hantera kontanter.

  Behövs inga långa utredningar, det är bara att ta ett beslut att banker ska följa regerna i tillstånden, punkt.

  Det här är bara ett exempel på politikers flathet och inkompetens.

 51. Dom måste också slå ner på tendenserna att kontantuttag eller insättning ses som brottslig verksamhet om det överstiger en viss summa. Om inget annat kan bevisas utan tveksamhet ska man få sätta in och ta ut hur stora belopp man vill (med en rimlig förvarningstid).

 52. En intressant reflektion är att i broschyren ”När krisen kommer” eller vad den nu hette står det att man ska ha kontanter hemma…men snart finns det ingenstans att ta ut pengar och fler och fler ställen blir kontantlösa…

 53. Kan det verkligen bli ett stopp på socialisternas kriminaliserande av vanliga hederliga svenska medborgare? Av skamliga socialister förväntar jag mig ingen bättring, rösta bort dem till evig glömska den 9 September 2018!!!
  Det kan kanske bli en bok som blir lika uppriktig som dem om Gulag eller Holocaust?

 54. Min respekt till de som vill bevara kontanterna, men det finns ett problem. Staten kan reglera bankerna, dvs utbudssidan på kontantmarknaden. Konsumenterna, och då speciellt de yngre, väljer bort kontanter av vilken anledning handeln i ökad utsträckning kommer att sluta ta emot kontanter inom de närmsta åren. Det betyder att möjligheterna att använda kontanter minskar.
  Jag hävdar att en reglering av bankerna blir en politisk Potemkinkuliss om inte handelns skyldighet att ta emot kontanter regleras samtidigt (idag är det i praktiken frivilligt). Den politiska viljan till detta är NOLL. Alltså ägnar man sig åt meningslösa symbolhandlingar.

 55. Kontanter och ettor och nollor på kontot är två helt skilda entiteter. Kontanter är riktiga pengar och det du har på kontot är en fordran du har på banken. Ju mer kontanter det finns i omlopp desto svårare får bankerna att klara sina kapitalteckningskrav. Man förstår varför bankerna hatar kontanter.

 56. Klart MP och vänstern vill ha allt elektroniskt, det blir ju lättare att övervaka och se vem som gör vad….

  • Framförallt blir det lättare att frysa tillgångarna för oliktänkande. Digitala valutor med samma egenskaper som kontanter existerar men motarbetas också starkt av vänstern av samma anledning.

 57. Hur kan ett land tillåta privata banker att ta bort kontanterna utan diskussion och godkännande av riksdagen? En ynka diskussion har det varit och det var på inrådan av Ulla Andersson (V). All heder åt henne. Fredrik Reinfeldt svarade att processen skulle fortgå (kontanterna skulle bort). Snacka banklakej och belönad blev han.
  https://parnassen.wordpress.com/2015/04/25/vi-vill-ha-kontanterna-kvar-no-implant-party-cash-is-king/

  https://parnassen.wordpress.com/2013/04/29/beskatta-finanssektorn-nu-bevara-kontanterna/

 58. Jag handlar nästan enbart med kontanta medel. Av erfarenhet vet jag om banker och skattemyndigheter vill samma sak, då är det bäst att börja se sig om. Kontanter har fungerat utmärkt i tusentals år, finns ingen anledning att ta bort dom, Om man inte vill få en storebror stat som kontrollerar dig till minsta detalj. Staten är nöjd om du har så du just klarar dig, inget överskott, då betalar du för lite i skatt och skatten höjs. Varenda krona kan kontrolleras på kortet. Att handla kontant innebär också att affärerna måste tillhanda hålla den möjligheten, Vid elavbrott och data kollaps, får folk svälta, om man inte kan betala.

 59. Bojkotta alla företag som inte accepterar kontanter! Det bästa är att gå in på caféet eller restaurangen, beställa och sedan erbjuda att betala med pengar. Tar dom inte emot är det bara för dom att hälla ut kaffet, ölen osv. Sedan går man därifrån.

 60. Ingen skall få bedriva bankverksamhet i Sverige, som inte respekterar den svenska valutan, och tillhandahåller kunderna kontanter.

 61. Appropå alla som gladeligen kan tänka sig ge all ekonomisk makt till landets banker, genom att avstå från fysiska kontanter.

  ”2015-01-17 19:39
  Nytt beslut – bankerna får ta dina pengar och pension vid bankkris

  Via G20-mötet har det enligt ETC Nyheter klubbats att bail in blir obligatoriskt för alla EU-länder, inklusive Sverige.
  Vid nästa bankkris får banken helt enkelt ta kundernas pengar och pensionsfonder för att rädda sig själva, ungefär som skedde på Cypern. Förtydligande och tillägg: Eventuellt gäller bankernas rätt att beslagta kundernas tillgångar i svensk del i praktiken i första hand pensionssparandet i fonder, eventuellt inklusive medel hos fonder via PPM. Konton med insättningsgaranti ska fortfarande ha insättningsgaranti även hos Nordea,
  men kan nu helt legalt beslagtas av Nordea, helt eller delvis, utan konkurs.
  Förut har det i praktiken krävts konkurs.

  I första hand ska större internationella banker ha rätt att beslagta kundernas tillgångar. Enda bankerna som garanterat får göra detta i Sverige är än så länge Nordea och Danske Bank, som anses internationellt systemhotande. Dock kan Swedbank, SEB och Handelsbanken antagligen också komma att omfattas av detta i praktiken vid kris.

  I praktiken kommer alltså inte storbankerna längre omfattas av insättningsgarantin. Vilket i sig är positivt, om kunderna upplyses om detta och därmed kräver avsevärt högre räntor för att stanna kvar hos storbankerna.

  Bankföreningens chefsekonom välkomnar beskedet och tycker det är bra att man nu ska få beslagta kundernas löner och pensioner för att rädda sig själva och sin egen inkompetens.”
  —————————————-
  En liten känga till alla som avstår från att bevara valfriheten, att ha kontanter som betalningsmedel eller ej.

 62. Vad var syftet att trycka nya sedlar när det är så svårt att få 20-sedel 50-sedel och mynt? Vissa småcaféer har ingen kortläsare, så snopet när du inte kan betala som anser vara så modern

LÄMNA ETT SVAR