Finansminister Mikael Damberg (S) vill införa en extra beredskapsskatt för att nå regeringens nya mål om att höja försvarsbudgeten till 2 procent av BNP. En enkätundersökning, utförd av SVT, indikerar dock ut att skattebetalarna räddas av riksdagen, där majoriteten hellre ser att målet nås via bättre hushållning med befintliga skattemedel.

Sverigedemokraterna, som länge talat om vikten av ett starkare försvar, föreslår en kraftig minskning av bistånd och en åtstramning av arbetsmarknadspolitiska program, för att på så vis nå målet.

– Vi behöver prioritera på utgiftssidan. Sverigedemokraterna är inte beredda att införa några nya skatter eller att höja befintliga skatter. Vi säger nej till en sådan lösning, säger Oscar Sjöstedt som är partiets ekonomiskpolitiska talesperson, till SVT.

LÄS ÄVEN: Här är partierna som förnekade militära hotet

Natos rekommenderade nivå

En försvarsbudget på två procent av BNP är vad Nato rekommenderar för sina medlemsländer. Moderatledaren Ulf Kristersson har nyligen deklarerat att han har för avsikt att söka medlemskap för Sverige om han får regera efter nästa val. Men någon beredskapsskatt vill inte heller Moderaterna se.

– Bort med skrytprojekt som höghastighetstågen och halvera bidragsbrotten så har vi tio miljarder bara där. Det finns andra sätt att prioritera än att låta hushållen betala med ännu högre skatter, säger Elisabeth Svantesson, som är Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson.

LÄS ÄVEN: Regeringen när dieselpriset kan nå 30 kronor: ”Vi har sänkt så mycket det går”

Endast S och MP vill höja skatterna

Inte heller Centerpartiet, Kristdemokraterna eller Liberalerna vill höja skatterna för att nå Nato-nivån. Vänsterpartiet vet inte vad de vill och svarar ”kanske” medan Miljöpartiet och förslagets ingenjörer Socialdemokraterna är de enda partier som uppger sig vara villiga att höja skatterna ytterligare med en ”beredskapsskatt”.

För att höja anslaget till försvaret till två procent av BNP redan i år, handlar det om en ökad årlig utgift på 42 miljarder kronor. Finansminister Mikael Damberg vill inte uttala sig om SVT:s enkät till riksdagen, som tvärt nobbar hans idé om beredskapsskatt. Han hänvisar till att ”detta är föremål för förhandlingar” samt att Försvarsmakten ska göra en bedömning om hur snabbt de klarar av att växa.

LÄS ÄVEN: Hälften av alla svenskar saknar förtroende för Försvarsmakten