morgan johansson

Foto: Poltikerveckan Almedalen, CC BY-SA 2.0

Inrikes

Riksdagen stoppar lättnader för ’ensamkommande’: ”Många kommer skickas tillbaka”

Publicerad 12/9/2020
Annons

På onsdagen röstade en majoritet i riksdagen emot regeringens föreslagna lättnader för så kallade ensamkommande flyktingbarn, där regeringen velat göra det lättare för de afghanska männen utan asylskäl att tilldelas permanent uppehållstillstånd.

Med siffrorna 30-23 röstade riksdagen för att uppmana regeringen att inte genomföra de föreslagna lättnaderna för ”ensamkommande” som studerat på gymnasiet.

Ändringen avsåg de som beviljats tillfälliga uppehållstillstånd för att läsa in gymnasiet och kan få permanenta uppehållstillstånd om de skaffar en anställning för minst ett år – i dagsläget gäller två år.

LÄS ÄVEN: Regeringen föreslår radikal liberalisering av invandringen – SD rasar

Partierna som röstade för ett stopp var SD, M, KD och L medan C lade ned sina röster.

– Det kommer bli svårare för ungdomarna att stanna. Många kommer att behöva skickas tillbaka till följd av detta, säger migrationsminister Morgan Johansson (S) till SVT Nyheter.

Konstitutionella följder

Regeringen fattar själv beslut om förordningar men har ändå avvaktat med att låta den träda i kraft i väntan på riksdagens beslut. I och med riksdagens beslut backar regeringen.

Enligt Morgan Johansson lär beslutet få konstitutionella följder.

– Riksdagen bryter mot praxis när man går in i regeringens möjligheter att besluta om förordningen och låser oss därmed.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1192”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons