svenskar-kriga-nato-feature

Svenska ungdomar som kallats in för värnplikt. Foto: Försvarsmakten

Inrikes

Riksdagen: Svenska värnpliktiga ska kriga för Nato

Publicerad 6/21/2023
Annons

Svenska värnpliktiga ska i framtiden kriga för Nato. Det slås fast i Försvarsberedningens säkerhetspolitiska rapport ”Allvarstid”, som alla riksdagspartier utom Vänsterpartiet och Miljöpartiet står bakom.

Sverige ska gå med i militäralliansen Nato. Det har riksdagen beslutat med överväldigande majoritet. Än så länge har det svenska medlemskapet inte godkänts av Nato-medlemmarna Turkiet och Ungern, men det tror den politiska majoriteten endast är en tidsfråga.

LÄS ÄVEN: Regeringen: Sverige kommer strida mot Ryssland oavsett Natomedlemskap

Under tiden pågår arbetet med att integrera Sverige i Nato för fullt. Hur det svenska bidraget till alliansen är tänkt att se ut är något det spekulerats kring sedan beslutet om att gå med togs i maj förra året.

Löftet: Inga värnpliktiga

Vissa har befarat att svenska ungdomar som kallats in för värnplikt kan komma att beordras iväg för att kriga i främmande länder.

Vid ett seminarium under politikerveckan i Almedalen förra sommaren hävdade emellertid arméchefen Karl Engelbrektson att det endast är anställda soldater som kommer vara aktuella för Nato-uppdrag.

– I grunden påverkar det ingenting, för vi skickar inte värnpliktig personal till operationer utomlands, svarade han då på en direkt fråga från en journalist.

Karl Engelbrektson, Peder Ohlsson och Carl-Johan Edström i Almedalen 2022. Faksimil

– Om man mobiliseras, då kommer man i absolut huvudsak försvara Sverige på plats i Sverige. Det är anställda förband som vi skickar iväg.

Ställföreträdande marinchefen Peder Ohlsson och flygvapenchefen Carl-Johan Edström instämde i den bedömningen.

Beslutet: Även värnpliktiga

Men nu, mindre än ett år senare, visar det sig att de tre försvarsgrenscheferna ord från förra året inte är så mycket värda. Enligt Försvarsberedningens säkerhetspolitiska rapport kommer nämligen svenska värnpliktiga utgöra ”grunden” om och när Sverige i framtiden ska försörja Nato-fronten med soldater.

”Värnplikten kommer fortsatt utgöra grunden för Försvarsmaktens framtida personalförsörjning. Svenska förband med värnpliktiga blir en del i Natos kollektiva försvar i enlighet med artikel 3 och 5 i nordatlantiska fördraget”, står att läsa i ”Allvarstid”.

Samtliga riksdagspartier utom Vänsterpartiet och Miljöpartiet står bakom den säkerhetspolitiska rapporten. De är de enda riksdagspartierna som inte vill att Sverige går med i Nato.

LÄS ÄVEN: Generalmajoren: Svenska soldater först på plats vid krig i Baltikum

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons