Medan riksdagsförvaltningen hävdar att inspelningen bryter mot reglerna, menar AfS-ledaren Gustav Kasselstrand att reglerna utformats för att kunna skilja på olika partier från fall till fall. Per Westberg, avdelningschef på riksdagsförvaltningen, uppger att det inte förekommit tidigare att ett parti som inte sitter i riksdagen är där och bedriver sin verksamhet. Samhällsnytt kan dock visa att det inte stämmer – det då nybildade F! tilläts att genomföra en presskonferens i riksdagslokalerna. Detta mötte dock inga protester från myndigheten.

Inför valet fick partiledarna för riksdagspartierna i SVT-serien Tal till nationen – mitt Sverige 2028 15 minuter vardera för att tala om sitt partis visioner.

Nybildade Alternativ för Sverige ville inte vara sämre och spelade in ett eget Tal till nationen med partiledare Gustav Kasselstrand.

Detta spelade man in i riksdagens lokaler, något riksdagsförvaltningen hävdar strider mot riksdagens regler som säger att möteslokalerna endast får användas av riksdagspartier och dess ledamöter och man kräver nu att filmen, som finns på bland annat Youtube, tas bort.

Enligt Kasselstrand står i reglerna att man både får, och inte får, filma i riksdagens lokaler och man har skrivit på båda sätt eftersom man vill kunna göra skillnad på olika partier från fall till fall.

– Vi ser allvarligt på det här, det är därför vi har regler. Mig veterligen har det inte förekommit tidigare att ett parti som inte sitter i riksdagen är där och bedriver sin verksamhet, eller tror att de kan bedriva sin verksamhet, säger Per Westberg, avdelningschef på riksdagsförvaltningen, till TV4 Nyheterna.

Något som dock inte stämmer – då Feministiskt initiativ var nytt 2006 och Gudrun Schyman fortfarande satt i riksdagen höll man pressträff i riksdagens lokaler.

LÄS ÄVEN: Samhällsnytts journalist bannlyst i Riksdagen – anklagas för spioneri