Sverige har drabbats av en ”terrorliknande våldsbrottslighet”. Det säger rikspolischef Anders Thornberg vid en pressträff under fredagen. Nu överväger polisen att ta hjälp av Försvarsmakten.
– Vi behöver alla krafter för att lyckas, säger Thornberg.

Våldet i Sverige blir allt grövre och sprider sig till fler och fler platser. Det konstateras vid en pressträff idag med rikspolischef Anders Thornberg, riksåklagare Katarina Johansson Welin samt Nationella operativa avdelningens chef Johan Olsson.

– Det är en omfattning av terrorliknande våldsdåd som vi inte har sett motstycke till, säger Thornberg.

Barn som mördar

Enligt rikspolischefen har polisen lyckats avvärja ett flertal mord den senaste tiden, och under året har nästan 300 personer häktats för grova vapenbrott.

– Så många har vi aldrig haft tidigare, konstaterar han.

Men situationen är ”ansträngd” och situationen kompliceras ytterligare av att allt fler barn involveras i de kriminella nätverkens mord och attentat.

– Den grova kriminaliteten går allt längre ned i åldrarna, och utvecklingen är oerhört oroväckande. Det finns till och med barn som själva kontaktar nätverken för att få mörda, säger Thornberg.

Kan sätta in militären

De senaste dagarna har både statstminister Ulf Kristersson (M) och oppositionsledaren Magdalena Andersson (S) talat om att sätta in militären för att få bukt med våldet, något som även Sverigedemokraterna tidigare föreslagit.

Anders Thornberg berättar att han både idag och igår haft kontakt med överbefälhavare Micael Bydén för att se vad Försvarsmakten kan hjälpa till med.

– Vi behöver alla krafter för att lyckas, säger han.

Rikspolischefen betonar att det i sådana fall handlar om att militären ska stödja polisen, inte utreda brott eller gripa personer.

– Dels handlar det om vi skulle få väldigt allvarliga händelser, där vi behöver mycket polisära resurser på brottsplatser och brottsscener, att få hjälp från militären med bevakningsuppdrag, hjälpa till med logistik, fordon och annat, säger Anders Thornberg.

LÄS ÄVEN: Försvarsmakten: Har inte resurser att hjälpa mot invandrarvåldet