”Rinkeby är nästan som en krigszon” – jämförs med Colombia och El Salvador

Delningar

➤ Endast fler poliser räcker inte enligt Tamm, som också vill att socialtjänsten ges verktyg för att ta hand om de unga män som hamnar snett.

Vid årsskiftet tillträder Lise Tamm som chef för Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet. På måndagen deltog hon i SR Studio Ett.

– Rinkeby är nästan som en krigszon. När polisen arbetar där jobbar de som försvaret skulle ha gjort, säger hon och fortsätter:

– Och då tänkte jag: Hur har de gjort i Colombia när man avväpnat Farc-gerillan, hur har man gjort i El Salvador när kriget tog slut? Hur har man gjort i andra delar av världen där man har haft sådana här väldigt stora problem i många, många år? Finns det någon lösning, man måste tänka utanför boxen.

Tamm får mothugg av före detta inrikesminister Anders Ygeman (S) som inte anser att bilden av Rinkeby som en krigszon är korrekt.

– Polisen där är aktiv och gör ett bra jobb. Om vi tittar på andra utsatta områden, som Biskopsgården, där har vi i princip noll skjutningar nu. I Malmö har vi rekordantal häktade, 80-90 personer sitter i häktet. Så vi har ett bra och aktivt polisområde i alla de här områdena. Så vi behöver inte överdramatisera situationen, den är allvarlig nog som den är.

En annan som också anser att Tamms bild är överdriven är Mohammed Nuur, ordförande för Socialdemokraterna i Tensta.

– Jag bor själv i Rinkeby och har bott i Tensta som barn. När jag hör ordet krigszon så börjar jag tänka på Syrien, Jemen, andra länder som på största allvar ligger i krig.

– Vi har problem och utmaningar men man ska absolut inte överdriva hur situationen ser ut. Jag bor i Rinkeby och jag känner mig inte rädd.

Delningar

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.