pensionär-plånbok

Pixabay

Ekonomi

Risk för dubbla skattesmällar för personer födda 1957

Publicerad 4/26/2023
Annons

I år går årskullen miste om det förhöjda grundavdraget och nu visar beräkningar att 57:orna kan drabbas av ytterligare en skattesmäll om de jobbar vidare.

Skälet till att landets drygt 110 000 personer födda 1957 missar det förhöjda grundavdraget är på grund av de nya reglerna för pensionsåldern som riksdagen röstade igenom i fjol. Konkret innebär det upp till 3 000 kronor mer i skatt i månaden under 2023.

Nu kan gruppen drabbas av ytterligare en ekonomisk smäll – åtminstone de som väljer att jobba vidare.

Från och med i år får 57:orna förhöjt jobbskatteavdrag, en förstärkning av det ordinarie jobbskatteavdraget som syftar till att stimulera äldre att
jobba vidare. Jobbskatteavdraget och det förhöjda jobbskatteavdraget skiljer sig dock åt.

LÄS ÄVEN: Samma pension – oavsett du arbetat eller inte

Det ordinarie jobbskatteavdraget beror på arbetsinkomst, grundavdrag och kommunalskatt och styrs av prisbasbeloppet som årligen räknas upp av
inflationen medan det förstärkta jobbskatteavdraget enbart styrs av arbetsinkomsten. Detta brukar beskrivas som en skattelättnad för
äldre men i realiteten har inflationen gröpt ur skillnaden mellan det vanliga jobbskatteavdraget och det förhöjda jobbskatteavdraget, säger Erik Bengtzboe, chefsekonom på Skattebetalarna.

– Det gör att vi får en bisarr situation där människor som precis har nått pensionsålder och som bor i en kommun med lite högre skattesats och som har lite högre lön faktiskt straffas med högre skatt, säger Bengtzboe till Expressen.

Det förhöjda jobbskatteavdraget var generösare än det ordinarie när det först infördes, men 2023 har det ordinarie jobbskatteavdraget inflationsjusterats så pass mycket att det förhöjda för vissa numera är mindre generöst – och nästa år kan det gå ännu mer ”åt fel håll”. Detta då prisbasbeloppet väntas räknas upp ännu mer till följd av den höga inflationen.

Ny årskull drabbas varje år

– Just i år är det 57:orna som drabbas. Men som det nya regelverket för pensionsåldern ser ut kommer det under kommande år vara så att en ny årskull
drabbas varje år, säger Erik Bengtzboe.

Nu vill Skattebetalarna se att regeringen planerar för hur man ska justera detta nästa år.

– Antingen genom att höja det förhöjda jobbskatteavdraget eller genom att även människor som uppnår pensionsålder får det vanliga jobbskatteavdraget och sen ett extra jobbskatteavdrag ovanpå det. Det är en korkad lösning att ha olika system, säger Erik Bengtzboe.

LÄS ÄVEN: Larmet: Allt fler äldre orkar inte jobba fram till pensionen

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
835Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons