rinkeby torg

Foto: AleWi / CC BY-SA.

Inrikes

Riskgrupper i ’utsatta’ områden erbjuds evakueringsboende

Publicerad 4/15/2020
Annons

Då det blev känt att det finns en överrepresentation av covid-19-smittade i de invandrartäta stadsdelarna Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta i Stockholm ville oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S) att äldre och riskgrupper från området skulle få bo på hotell. Nu kommer man i stället att erbjuda så kallat evakueringsboende för dessa.

I slutet av mars framkom det att många av de som då dött i covid-19 var somalier. Sedermera skulle det även visa sig att invandrare från Syrien och Irak är överrepresenterade bland de smittade.

LÄS ÄVEN: Över 1 000 döda i corona – invandrare överrepresenterade

I stället för hotell kommer Stockholms stad nu att erbjuda riskgrupperna i Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta evakueringsboende. Kravet för att få tillgång till ett sådant är att man är över 70 år gammal alternativt tillhör en riskgrupp samtidigt som man bor trångt. Man får heller inte träffa anhöriga.

Boendena som erbjuds är mindre lägenheter på före detta servicehus och vård- och omsorgsboenden samt ett mindre antal lägenheter hos den bostadssociala stiftelsen Hotellhem. I vissa fall kommer staden även att erbjuda hemtjänst som kan bistå med att handla mat.

– Vi ser att det finns en smittspridning i hela samhället och vill kunna erbjuda boende för de som är oroliga, säger finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) till DN.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons