Tidigast i början av oktober kommer de som tillhör en riskgrupp för covid-19 att få den ersättning de har rätt till meddelar Försäkringskassan. Detta kan leda till stora konsekvenser för de drabbade.

Anette Pettersson har varit hemma från sitt jobb som lärarresurs sedan mitten av mars. Hon tillhör en riskgrupp för covid-19 och har därför inte kunnat arbeta.

– Jag vill inget hellre än att vara på mitt jobb och träffa mina underbara elever, men skulle jag få den svåra coronan så skulle jag inte sitta här, jag har såna nedsättningar, säger hon till SR.

”Pest eller kolera”

Anette har följt myndigheternas råd och stannat hemma från jobbet. Hon lider av en muskelsjukdom som påverkar både hennes hjärta och lungor. Risken är stor att hon inte skulle överleva att bli smittad. Därför har hon tvingats välja mellan att vara hemma utan pengar eller att gå till jobbet och riskera att dö. Hon säger skämtsamt att det är som att välja mellan ”pest eller kolera”.

Trots att riskgrupper skulle få ersättning för att stanna hemma från och med den 1 juli, enligt ett regeringsbeslut, har Anette än så länge tvingats betala ur egen ficka. Anledningen är att stödet inte går att söka förrän den 24 augusti.

Ett halvår utan inkomst

Nu meddelar Försäkringskassan dessutom att varje ansökan i snitt kommer att ha en månads handläggningstid. Detta betyder att människor som varit utan inkomst sedan i mars inte kommer ha några pengar att se fram emot förrän i oktober. Det handlar alltså om ett halvår utan inkomst.

Många löser det med lån, att sälja sina ägodelar eller trotsa riskerna, gå emot myndigheternas rekommendationer och återgå till jobbet. De som tillhör en riskgrupp och tagit ut semester för att kunna isolera sig kommer inte att få någon ersättning för den perioden.

– Situationen är ohållbar. Människor tvingas ut under omständigheter där de riskerar bli allvarligt sjuka. Jag ser också stora risker att i att människor får en sönderslagen ekonomi, säger Lise Lidbäck, ordförande för patientföreningen Neuroförbundet.

”Det är vi som får ta smällarna, inte de som fattar besluten”

Ola Kristiansson, områdesverksamhetschef för sjukförsäkringen på Försäkringskassan, tar inte till sig av kritiken utan menar att myndigheten har fullt upp och gör så gott man kan.

– Vi jobbar jätteintensivt hela sommaren för att få till det här och vi behöver bygga system, handläggningsförutsättningar, vi behöver anställa och utbilda personal, säger han.

Kristiansson har även skrivit en debattartikel i GP där han bemöter de som menar att Försäkringskassan förhalar utbetalningarna. Han skriver bland annat att Försäkringskassan ”rekryterar just nu 200 personer för att hantera ansökningarna, och omfördelar ytterligare 500 handläggare internt i en särskild insats för att få ut ersättningen så snabbt som möjligt efter ansökan”.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (s) låter meddela till SR Ekot att ”det är en exceptionell situation” och att man ”kommer vidta nödvändiga åtgärder vartefter situationen utvecklas”.

– Det är vi som får ta smällarna, inte de som fattar besluten, säger hon.

authorimage