eye robo (1)

öga robot lins

Vetenskap

Robotiska kontaktlinser tillåter användarna att zooma genom att blinka

Publicerad 7/29/2019
Annons

Forskare säger sig ha skapat en robotisk lins som kontrolleras av små ögonrörelser, bland annat dubbelblinkning för att zooma in och ut. Linserna använder ögats naturliga elektriska signaler som är aktiva även när ögat blundar. Forskare uppges ha använt denna naturliga laddning för att kontrollera linsen.

De mätte ögats elektriska potentiale – kallad den ”elektro-okulgrafiska signalen” – och tillverkade sedan linser som skulle svara på den aktiviteten, rapporterar the Independent.

Linsen görs av polymerer som expanderar när elektrisk ström tillförs. Den kontrolleras genom fem elektroder som omger ögat och agerar som muskler. När polymeren blir konvex zoomar linsen in.

Forskare hoppas att de en dag kan skapa ett protes-öga eller kamera som kan kontrolleras genom att endast använda ögonen.

– Systemet som utvecklats i nuvarande studie har potentialen att användas i visuella proteser, anpassningsbara glasögon och fjärrstyrd robotik i framtiden, skriver forskarna i rapporten som publicerades i Advanced Functional Materials.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
829Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons