➤ Exoskelett får oss ofta att tänka på sci-fi filmer som Aliens och Edge of Tomorrow, där Sigourney Weaver och Tom Cruise slåss mot utomjordingar medan de bär en form av robotdräkt. Men snart kan fiktionen bli verklighet.

Automation kommer i allt högre grad påverka arbetare inom alla industrier. Men ännu handlar det inte om full automation. I så kallade ostrukturerade miljöer uppstår komplicerade förhållanden som med dagens teknologi är för avancerade för att kunna överlåta till en dator att besluta om. Målet är istället att kombinera en människas kognitiva flexibilitet med en maskins styrka och uthållighet.

Robotskelett år 2020
Omkring år 2020 hoppas företaget Sarcos kunna utrusta arbetare med fullt fungerande exoskelett som ska ge dem övermänsklig styrka och uthållighet, vilket möjliggör tunga lyft och minimerar riskerna för skador. Företaget demonstrerade några av dess maskiner förra veckan i USA.

Vi är fokuserade på att utveckla robotar för att förstärka mänsklig produktivitet och säkerhet”, sa VD Ben Wolff. “Tanken är att en person antingen bär eller fjärrstyr maskinen så det alltid finns en människa i beslutsprocessen som instruerar roboten som är starkare, mer uthållig och har bättre precision, som gör det riktiga jobbet”.
sarcos unveils exoskeletons exosuit controller
Tre modeller
Sarcos planerar att erbjuda tre olika modeller det kommande året som ger olika grader av styrka och uthållighet. Guardian XO lyfter 40 kilo, XO Max tar 100 kilo och den tyngsta modellen Guardian GT, med sju armar, som kan hantera uppemot 500 kilo. De två senare modellerna kan kontrolleras både fysiskt och fjärrstyrt.

Andra företag såsom Panasonic och SuitX håller på med liknande utveckling men Sarcos anser att deras modeller, som är helkroppsmaskiner med full kraft utan att vara bundna, har en fördel. Exempelvis utvecklar Hyundai en modell som behöver vara kopplad för att nå full kraft medan Panasonic och SuitX  siktar på mindre men också obundna modeller.

[soliloquy id=”207116″]

Priset osäkert ännu
Sarcos har inte avslöjat något exakt pris ännu men säger att kostnaden för en maskin motsvarar kostnaden för en anställd per år, omkring 400 000 kronor: ”En mänsklig operatör plus vår maskin skulle kosta omkring vad två anställda skulle göra, men medför långt färre skador och ökad produktivitet”.

Företaget hoppas ha XO-dräkterna redo för försäljning år 2019 och har påbörjat förbeställningar för de tyngre skräddarsydda GT-modeller.