Enligt reglerna ska nyanlända migrantfamiljers hyresavtal gälla i två år alternativt max tre år för att kunna avsluta sina så kallade etableringsprogram. Det anser det rödgröna styret i Värmdö kommun är för lite och nyligen beslutade man att förlänga tiden till fyra år. Samtidigt råder bostadsbrist över hela landet med unga som har svårigheter med att flytta hemifrån och påbörja vuxenlivet.

De påstått tillfälliga bostäder som Värmdö kommun placerat migranter i ser ut att inte bli så tillfälliga. Nu har det rödgröna styret, bestående av S, MP, C och L, bestämt att man ska göra en individuell bedömning för varje migrantfamilj så att de kan bo kvar i ytterligare ett år.

I Värmdö berörs tio migrantfamiljer av beslutet.

– Vi hjälper dem bland annat genom att visa vilka köer de kan stå i och vilka värdar de kan kontakta. I vissa familjer har de jobb men har inte lyckats hitta en egen bostad, säger Miranda Ahlers (C), ordförande i gymnasie-, vuxenutbildnings- och arbetslivsnämnden i Värmdö, till Mitt i.

Lågt mottagande

Kommunen motiverar beslutet med ett påstått lågt migrantmottagande just nu och att tillgången på så kallade genomgångsbostäder är god. Enligt Ahlers är alternativet att kommunen måste ta fram akutboende åt migranterna, vilket skulle vara ännu dyrare.

Man menar också att låta barnen bo kvar ett år till kan bidra till bättre möjligheter med skolgång, hälsa och fritid samt ge förbättrade livschanser.