Rödgröna domare friar man från vandalism av polismans bil
Foto: Polisen

En 45-årig man frias, trots DNA-bevisning, från anklagelser om att ha vandaliserat en polismans privata bil i Eskilstuna hösten 2020. Det har en oenig Eskilstuna tingsrätt beslutat.

Det är i oktober och november månader 2020 som en polisman i Eskilstuna vid två tillfällen får sin bil vandaliserad när den står parkerad utanför bostaden.

Vid båda tillfällena sker samma sak. Två av däcken på bilen blir sönderskurna och sidorutan vid förardörren krossas. Dessutom repas lacken på bilen.

”Haltande gång”

Efter den första vandalismen monterar polismannen upp en övervakningskamera utanför huset. Det gör att den andra skadegörelsen fångas på film.

Övervakningsfilm
Övervakningsfilm

På övervakningsfilmen syns en kraftigt lagd gärningsman med en ”haltande gång”. Som av en händelse grips ett par veckor senare en man för en ringa stöld mot en Ica-butik.

Den gripne tjuven är välkänd av polisen. Han är en idag 45-årig svensk man med missbruksproblematik som är dömd för ett flertal brott. Bland annat är han dömd för våld mot tjänsteman, brott mot knivlagen och grovt rattfylleri.

Den ingripande polispatrullen, som tidigare samma dag sett övervakningsfilmen med skadegörelsen mot poliskollegans bil, noterar att tjuven är överviktig och haltar.

DNA-träff

I samband med den första vandaliseringen ser en granne hur en cykelburen man, som ser påverkad ut, tappar sin mössa på gatan. Grannen ropar efter cyklisten, som fortsätter cykla därifrån.

Foto: Polisen

Grannen plockar upp mössan och stoppar den i en påse. En senare DNA-analys av mössan knyter den till den missbrukande snattaren.

Till saken hör att den polisman som fått sin bil vandaliserad pekar ut 45-åringen och är övertygad om att denne ligger bakom. De har tidigare bott grannar, och polismannen har flera gånger haft med honom att göra i tjänsten.

45-åringen har tidigare öppet uttryckt hot mot och avsky för poliser, och hans egen mamma har för en polispatrull i ett annat ärende sagt att sonen i synnerhet uttryckt hat mot den drabbade polismannen. Hoten har ansetts så pass allvarliga att polisen fått en larmtelefon.

Frias av rödgrön domstol

DNA-bevis, övervakningsbilder, haltande gång, vittnen från poliser och förrådd av sin egen mamma. Med till synes övertygande bevisning går åklagaren till domstol och åtalar 45-åringen för två fall av skadegörelse.

Rättens ordförande, en rådman, håller med om att bevisningen räcker för att döma 45-åringen för skadegörelse av polismannens polisbil. Men rådmannen röstas ned av de tre nämndemännen; två socialdemokrater och en miljöpartist.

Den rödgröna trion ifrågasätter att det finns en hotbild mot polismannen. Tillförlitligheten i en av polisens händelserapporter, som refererar samtalet med mamman, ”bedöms mycket lågt”.

Vidare anses det inte styrkt att den mössa med DNA-spår som knyts till 45-åringen kommer från gärningsmannen. Det bedöms heller inte bevisat att den person som syns på övervakningsfilmen är samma person som den tilltalade.

Alltså frias 45-åringen från anklagelserna om att ha vandaliserat polisens bil. Däremot döms han till skyddstillsyn för hot mot tjänsteman i en seperat åtalspunkt, där hotet riktats mot en annan polis.

Kanske överklagar

Det var kammaråklagare Nicklas Hjertonsson som höll i åtalet mot den 45-årige mannen. Han har ännu inte bestämt sig för om han kommer överklaga domen till Svea hovrätt.

– Sista dag för överklagan är på fredag. Jag har inte fattat beslut om överklagan än, säger han till Samnytt och fortsätter:

– Det är inte otroligt att jag kommer göra det. Det ser ut som jag kommer göra det.

Den del som i sådana fall överklagas är den friande domen gällande skadegörelsen mot polismannens bil. I övrigt har åklagaren inte några synpunkter på påföljden.

– Påföljden bestäms utifrån gärningen och gärningsmannens personliga förhållanden, säger Nicklas Hjertonsson.

– Det var inte på något sätt otänkbart att det skulle kunna bli något annat än fängelse, så det har jag inga synpunkter på.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mattias Albinsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.