avenyn göteborg

Foto: Rickard Petersen.

Inrikes

Rödgrönrosa oppositionen i Göteborg vill ha bilfria söndagar

Publicerad 10/22/2019
Annons

Medan den styrande alliansen vill se utökade parkeringsmöjligheter i Göteborg föreslår de rödgrönrosa partierna i sin skuggbudget att bilar förbjuds i staden på söndagar. ”Vi vill ha ett Göteborg där människor kan vistas, snarare än privatbilister”, säger FI:s gruppledare.

För ett par veckor sen presenterade Göteborgs minoritetsstyre åtgärder på hur man vill lyfta innerstan. Bland punkterna fanns uteserveringar året runt och fler kvällsöppna butiker, men även fler möjligheter för bilister att parkera och förlänga den så kallade tiominutersparkeringen till en halvtimme.

– Det är en trygghetssatsning. Om vi får fler människor att vara och vistas i innerstaden så ökar vi också tryggheten i området, sa kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) till SR P4 Göteborg.

LÄS ÄVEN: Stockholms stad lanserar kampanj för att få huvudstadens invånare att ge upp bilen

Bilfria söndagar är en del av de rödgrönrosas budget som presenterades på måndagen. Man vill att blåljus och färdtjänst samt annan nödvändig trafik ska köra som vanligt men privatbilister som vill in till stan på söndagar får ställa bilen hemma.

– Vi vill få göteborgarna att andas ren luft och inte påverkas av buller, utan kunna vistas i staden och gå på restaurang och caféer utan den störningen. Så att det blir en trevligare och mer attraktiv miljö att komma till Göteborg, säger Karin Pleijel, kommunalråd (MP).

Pleijel pekar på att andra europeiska städer, som Haag och Oslo, gjort samma sak.

– Vi ser ju stora problem i dag med att trafiken korkar igen i innerstaden. Vi vill ha ett Göteborg där människor kan vistas, snarare än privatbilister, säger Stina Svensson, gruppledare (FI).

LÄS ÄVEN: Regeringen överens – förbud mot dieselbilar i stadskärnorna att vänta

Medan styret och oppositionen tycker olika i just denna fråga är dock båda överens om att införa så kallade miljözoner för lätta fordon.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
651Ryska civila evakueras undan ukrainska attacker i Belgorod
Annons