I kölvattnet av valet tar ett rödgrönt styre nu över makten i Göteborg och ett av de första besluten handlar om införandet av så kallade miljözoner i innerstaden.

I Göteborgs kommunalval blev Socialdemokraterna överlägset största parti med drygt 26 procent av rösterna, nästan tio procentenheter före tvåan Moderaterna på 17 procent. Det blev också ett rödgrönt styre som tar över makten under de nästa fyra åren bestående av S, V och MP.

LÄS ÄVEN: MP-beslutet: Bara elbilar i Stockholm 2024

På tisdagen presenterade det nya styret sin budget. En av ambitionerna är att man inte ska ha några särskilt utsatta områden till 2030 och inga utsatta områden till 2035.

En annan reform rör trafiken och en vision om en utsläppsfri innerstad genom att en miljözon klass 3 (förbud mot bensin- och dieselbilar) införs stegvis.

Måste gå före

Enligt Miljöpartiets kommunalråd Karin Pleijel, med ansvar för miljö- och klimatfrågor, måste Göteborg gå före i klimatomställningen.

LÄS ÄVEN: AVSLÖJAR: Gretas aktivister kör förbjuden lastbil – mitt i miljözon

– Vår nya högerregering gör sitt bästa för att montera ned klimatpolitiken. Det stärker mig i uppfattningen att städerna måste gå före. Alla ska enkelt kunna vara en del av lösningen i den gröna omställningen, säger hon till Göteborgs-Posten.