sundbyberg

AleWi, CC BY-SA 4.0

Inrikes

Rödgrönt styre höjer egna arvoden och höjer skatten för kommuninvånarna

Publicerad 12/20/2022
Annons

Vid valet tidigare i år fick Sundbybergs kommun i Stockholms län ett rödgrönt styre som rivstartade med att föreslå införandet av trängselskatt. Nu höjer man sina egna arvoden med tusentals kronor. Höjs gör även skatten för kommuninvånarna.

På måndagen behandlar Sundbybergs kommunfullmäktige ett förslag om nytt system för arvoden som även innebär höjda löner för flera kommunalråd.

En av dessa är kommunstyrelsens ordförande Peter Schilling (S).

– För egen personlig del är det självklart alltid välkommet med löneförhöjning, klart att det är det. Samtidigt är det viktigt att poängtera att varken jag eller någon annan i styret gör det för att sko oss på sundbybergarna, säger han till Mitt i.

LÄS ÄVEN: S-pampar höjer sina egna löner – med 60 procent

Justeringen skulle ge Schilling 48 000 kronor mer per år. Förslaget kommer samtidigt som styret aviserat en höjning av kommunalskatten med 35 öre.

Han försäkrar att det inte finns någon koppling mellan de två besluten och hänvisar till att han tror att många ”är med på att skattehöjningen ju är ett långsiktigt instrument för att stärka välfärden”.

Vill införa trängselskatt

I början av december rapporterade Samnytt om samma rödgröna styre, bestående av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet, som då ville göra Sundbyberg till landets tredje kommun med trängselskatt. Syftet påstods vara att minska genomfartstrafiken.

LÄS ÄVEN: Nytt rödgrönt styre vill införa trängselskatt

Hur det verkligen sedan eventuellt blir är dock inte upp till kommunen utan riksdagen som måste klubba igenom en lagändring som möjliggör förslaget.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
465Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons