På onsdagen presterade Stockholms nya rödgröna styre bestående av S, MP och V budgeten inför 2023. I denna ingår bland annat ett förslag om att förbjuda reklam för varor och tjänster som orsakar fossila utsläpp.

De tre partierna kallar budgeten för ”en kraftsamling för välfärden, tryggheten och klimatet” där en av de tre huvudpunkterna är ”ett grönt och fossilfritt Stockholm som leder en rättvis klimatomställning”.

Den tidigare aviserade klimatmiljarden utökas till 1,2 miljarder kronor. Under mandatperioden ska staden spendera två miljarder kronor på insatser som minskar biltrafiken och stimulerar kollektiv- gång- och cykeltrafik.

Man stoppar också tjänsteresor med flyg, i stället är det tåg som gäller.

LÄS ÄVEN: Rödgrönt styre vill förbjuda bilar på populär gata i Stockholm

– Det är en stabil och ansvarsfull budget som vi presenterar idag, säger finansborgarrådet Karin Wanngård (S).

– Vi har satt välfärden och klimatomställningen först i den här budgeten och det är en bra prioritering, säger bostads- och fastighetsborgarråd Clara Lindblom (V).

– I mandatperiodens första budget tar vi ytterligare kliv i arbetet med att skapa en klimatsmart stad med människan i fokus. Skärpta klimatmål, stärkt natur och en mer levande stadsmiljö är några av sakerna vi nu presenterar, säger miljö- och klimatborgarråd Åsa Lindhagen (MP).

Reklamförbud

Som en del av budgeten vill man bli den första svenska kommunen att förbjuda marknadsföring av varor och tjänster med fossila utsläpp, som flygresor och bensinbilar, på offentliga platser.

– Städer har en viktig roll att gå före i klimatomställningen, inte minst när politiker nationellt sviker, säger miljö- och klimatborgarrådet Åsa Lindhagen (MP).

Sedan tidigare har det rödgröna styret också beslutat att förbjuda bensin- och dieselbilar i Stockholms innerstad från och med 2024.

LÄS ÄVEN: MP-beslutet: Bara elbilar i Stockholm 2024