Roien och Marc rånade 14-årig svensk på skor – frias av hovrätten då hot saknas
Roien Ahmad Safi/Marc Lievain Nzengu. Foto: Polisen

Göta hovrätt friar en afghan och en kongoles som enligt polisen, åklagaren och tingsrätten har omringat en yngre svensk pojke, tvingat honom att sätta sig och ta av sig sina Nike-skor i samband med att han väntade på bussen i Kalmar. Pojken tvingades gå hem i strumplästen. Hovrätten medger att pojken kanske kände sig rädd men menar att det saknas både våld och hot i händelsen.

Det var vid klockan 18 den 24 oktober förra året som tre ungdomar med invandrarbakgrund i åldrarna 17, 17 respektive 18 år konfronterade och omringade en 14-årig svensk pojke som väntade på bussen vid Tullslätten tillsammans med en kamrat efter att ha ätit på Max hamburgerrestaurang i Baronens köpcenter.

LÄS ÄVEN: Gänget som urinerade på ”svennejävel” döms – får ungdomsvård

Tvingade av skorna och hotade med hembesök

Gänget som för offren var okända beordrade att de skulle följa med från busshållplatsen till en avskild plats. Där frågade man vilken skostorlek pojken hade och krävde sedan att han skulle ta av sig sina Nike-skor.

Men gänget nöjde sig inte med det. Man krävde även pengar och tog fram pojkens bankkort för att ta en kamerabild på det. Därefter hotade gänget honom att inte anmäla händelsen till polisen eftersom han då skulle få hembesök.

Offrets skor. Foto: Polisen

Pojken tvingades gå hem i strumplästen

17-årige Roien Ahmad Safi även kallad ”Pamad”, invandrade från Afghanistan och folkbokfördes i Sverige 2014-01-21, misstänktes för rånet tillsammans med sin 17-årige kamrat Marc Lievain Nzengu som är medborgare i Demokratiska Republiken Kongo.

Marc berättade för polisen att han var på platsen och att 14-åringen rånades på sina skor men att han själv inte rånade. Däremot vet han vem som gjorde det. När polisen frågar om namn svarar Marc att han inte vill ”gola ned honom”.

Den 14-årige pojken och hans vän som befann sig vid busshållplatsen pekar ut både Roien Ahmad och Marc. Vidare berättar 14-åringen för polisen att han tvingades gå hem från platsen i strumplästen.

Den 18-årige mannen har i polisförhör berättat att han upplevde stämningen som hotfull och att han därför lämnat platsen innan någonting hade hänt. Mannen berättar däremot för polisen att han tyckte synd om svenskarna som ”såg rädda ut” när Roien Ahmad och Marc tog kontakt.

Vid ett senare tillfälle när polisutredningen hade tagit fart sökte Marc upp offret på Instagram och skrev ”golare” med flera skrattemojis.

Dömdes för att ha tvingat av pojken skorna

Kammaråklagare Jacob Semark åtalade trion och den 11 juni meddelade Kalmar tingsrätt att man ansåg att den 14-årige pojken redogjort för händelseförloppet på ett trovärdigt sätt. Vidare bekräftades det inträffade av offrets vän som befann sig vid busshållplatsen och även en vakt samt en polis som involverades strax efter händelsen.

Tingsrätten konstaterade att gänget visserligen inte använt något våld eller hot men man tog hänsyn till att pojken, på ett aggressivt sätt, uppmanats att ta av sig skorna vilket framstått som att det var hot om våld. Rätten bedömde därför 17-åringarnas gärning som rån.

De två 17-åringarna, Roien Ahmad och Marc förekommer sedan tidigare i belastningsregistret för narkotikabrott. Straffpåföljden bestämdes till ungdomsvård. Den tredje mannen, 18-åringen, åtalades för inblandning men friades eftersom han ansågs ha lämnat platsen innan rånet begicks.

Hovrätten: Kanske skrämmande – men inte ett hot

Domen överklagades till Göta hovrätt som den 30 juli meddelade att man river upp tingsrättsdomen.

Enligt hovrätten har åklagaren inte påstått att något våld eller hot förekommit utan att gängets handlade inskränker sig till att ha omringat pojken och uppmanat honom att ta av sig skorna. Det menar hovrätten inte utgör ett sådant hot som omfattas av straffbestämmelsen.

Åklagaren har även gjort gällande att gängets handlade, i andra hand, ska rubriceras som utpressning. Men inte heller det är något som hovrätten anser har inträffat. Detta trots att gänget har pekats ut i vittnesmål från både offret och hans kamrat som befann sig vid busshållplatsen.

Både Roien Ahmad Safi och Marc Nzengu frikänns därför i hovrätten på samtliga åtalspunkter, vilket Dagens Juridik var först att rapportera om. Den 14-årige pojken förlorade inte bara skorna i samband med rånet utan nu även sitt skadeståndsyrkande.

Hovrätten är enig i domslutet.

LÄS ÄVEN: Pojke skulle se hockeymatch – stoppades av ’arabgäng’ och förnedringsrånades: ”Jävla svenne”

Tycker du om det vi gör?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Simon Kristoffersson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.