För somliga blev tiggeriet en livsstil. ”Tiggeriet får katastrofala följder.”

Just nu befinner sig en rumänsk hjälporganisation i Sverige för att berätta om hur arbetet med romerna går i hemlandet, rapporterar Upsala nya tidning.

Under fem dagar ska de delta på konferenser och seminarier runt om i landet.

Florin Oprescu från organisationen Somebody Cares menar att tiggeriet i bland annat Sverige får katastrofala följder för romernas barn som lämnas ensamma kvar. På det sättet bryts de emotionella banden barn och föräldrar emellan och när de sedan når tonåren börjar de oftare röka och dricka och har sämre närvaro i skolan.

– Det är så många i Sverige som tror sig veta mycket i den här frågan. Men vi behöver få höra folk i Rumänien berätta om sina erfarenheter, och Florin och Marianne har jobbat med den här frågan i 20 år, säger Jörgen Ljung, ordförande för den svenska biståndsorganisationen Hjärta till hjärta, till UNT.

När svenskarna nu ger allt mindre till tiggarna ger det en effekt på hemmaplan då färre väljer att resa hit och istället väljer andra EU-länder som Tyskland.

Vissa såg tiggeriet som en livsstil, i synnerhet då man här kunde tjäna fyra gånger så mycket än på exempelvis säsongsjobb i Spanien.

Vissa söker också jobb i Rumänien och många får det också, framför allt inom återvinning och även om de tjänar mindre än på att tigga – alla löner är låga i Rumänien – får de ett sammanhang och värdighet enligt Florin Oprescu.

Enligt Oprescu finns det också gott om enkla jobb i Rumänien.

– Rumänien behöver romerna. Jag vill att de stannar i landet och jobbar där. Du kan väl kalla mig nationalist säger han med ett skratt.