En romsk släktbaserad liga åtalas för ett 20-tal bedrägerier samt flera andra brott i södra Sverige. Bland annat åtalas den för en medialt uppmärksammad springnota i Malmö förra året.

Det är på juldagen ifjol som ett sällskap på ett 30-tal personer bokat bord på restaurang Atmosfär i Malmö. Sällskapet, som innehåller både vuxna och barn, äter och dricker för stora summor pengar – drygt 82 000 kronor.

Men när det blir dags att betala blir sällskapet aggressivt och börjar skrika åt personalen. Restaurangen larmar då polisen, och restauranggästerna går därifrån utan att betala för sig.

Åtal

Nu åtalas sammanlagt sex personer för ett drygt 20-tal bedrägerier och andra brott, varav fem åtalas för springnotan för nästan ett halvår sedan.

De som åtalas för springnotan är Andreas Oresson, Michel Daniel, Katarina Horvathova, Denisa Horvathova och Lacky Daniel.

De åtalade ingår i en romsk klan.

Andreas Oresson och Michel Daniel. Foto: Polisens förundersökning
Denisa och Katarina Horvathova samt Lacky Daniel. Foto: Polisens förundersökning
Foto: Polisen

Andreas Oresson, en av de åtalade, var den som bokade restaurangbesöket. Han säger i förhör med polisen att notan blev betydligt större än han räknat med, och att han trodde den skulle hamna på runt 30 000 kronor.

Han säger att om beloppet inte blivit så högt så hade han ”eventuellt” betalat. Oresson är, liksom de övriga åtalade, tidigare dömd för ett stort antal stölder och bedrägerier.

Systematisk brottslighet

Polisens utredning visar att den romska ligan satt i system att registrera ideella föreningar som sedan används för att beställa varor från olika företag. Varor som sedan aldrig betalas. Bokningen hos restaurang Atmosfär gjordes i en sådan förenings namn.

Ligan har på detta sätt kommit över är bland annat möbler, skor, mat och leksaker. Olika näringsidkare har blivit avlurade över 800 000 kronor, står att läsa i stämningsansökan.

Åklagaren yrkar att Andreas Oresson åläggs näringsförbud så han inte kan fortsätta registrera sådana blufföreningar. Det yrkas även att Katarina Horvathova och Denisa Horvathova, som är slovakiska medborgare, utvisas från Sverige i tio år.

LÄS ÄVEN: DE häktas för springnotan i Malmö – Berättar: Vi är ”zigenare”