De tidigare brottsbelastade romska bröderna Garcia och Rickardo Blom häktades på onsdagen vid Göteborgs tingsrätt misstänkta för mord och försök till mord. Detta efter att avsiktligt med hederskulturella motiv ha kört ihjäl sin egen mor och försökt göra detsamma med hennes kärlekspartner.

Samnytt har tidigare rapporterat om hur bröderna med sin Mercedes rammade modern och hennes partner på gatan på Hisingen i Göteborg i avsikt att ha ihjäl dem. Båda två skadades allvarligt och modern avled kort därefter av skadorna medan partnern överlevde.

Garcia och Rickardo skröt sedan över dådet i sociala medier där man lade ut en film efter händelsen. Men förklarade också att motivet var hedersrelaterat. Mamman och partnern hade enligt bröderna haft en otrohetsaffär och måste därför enligt den romska kulturens värderingar dö.

– Så går det i vår familj när man är otrogen – vi lägger dig i graven, sa bröderna i en video på Facebook.

LÄS MER: VIDEO: Romska bröderna filmade vid mordet på sin mor

Gömde sig hos farföräldrar

Efter brottet flydde bröderna till sina farföräldrar, Alexander Taikumer och Savina Bessik, och höll sig i deras bostad undan polisen. Dessa har gett bröderna sitt stöd i att skipa romsk rättvisa och mordet/mordförsöket föregicks av flera romska klanrättegångar där modern stått anklagad för otrohet.

På onsdagen häktades bröderna för mord och mordförsök medan farföräldrarna begärs häktade för grovt skyddande av brottsling. Samtliga häktningsframställningar sker på sannolika skäl, det vill säga den högre misstankegraden.

Rickardo Blom, född 2005-07-23, är tidigare dömd för stöld. Garcia Blom, född 2000-05-25, är dömd för ett antal trafikbrott och förekommer dessutom i ett antal pågående brottsutredningar gällande grov förskingring, stöld, rattfylleri, grovt penningtvättsbrott, bedrägeri och folkbokföringsbrott.

Alexander Taikumer, född 1958-10-26, förekommer i brottsregistret för bland annat en rad trafikbrott, brott mot knivlagen och häleri. Han förekommer också i ärenden där han överklagat avslagsbeslut på socialbidrag. Savina Bessik, född 1960-07-19, är tidigare dömd för bland annat misshandel och butiksstölder. I likhet med Alexander Taikumer förekommer hon också i ärenden där hon överklagat avslagsbeslut på socialbidrag.

LÄS MER: VIDEO: Romska bröderna filmade vid mordet på sin mor
LÄS MER: Bröder körde ihjäl sin mor i Göteborg