Den moderata riksdagsledamoten Ellen Juntti får lämna civilutskottet som straff för att hon i april i år röstade nej till den så kallade könsbyteslagen. Det skriver hon på Facebook.

Ellen Juntti var den ende i partiet som vågade gå emot partiledningen vid omröstningen den 17 april.

Hon röstade tillsammans med Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna emot en ändring av lagen som gör det möjligt att juridiskt ändra kön även på omyndiga barn – från 16 års ålder.

Straffas

Partiledningen gjorde tidigt klart att Ellen Juntti skulle komma att straffas för sin partitrots.

– Det är klart att jag är besviken över att inte alla följde gruppens demokratiskt fattade beslut, sade Moderaternas gruppledare Mattias Karlsson till Samnytt dagen efter omröstningen.

LÄS ÄVEN: SÅ kan Ellen straffas för trots mot Kristersson – ”Beror på orsaken”

Och nu har beslutet fattats: Juntti får inte sitta kvar i civilutskottet, det enda ordinarie riksdagsuppdrag hon har utöver sin riksdagsplats.

”Som bestraffning för att jag röstade nej till byte av juridisk kön för 16-åringar, lämnar jag Civilutskottet. Ibland måste man ta beslut även när man inser att det ger negativa konsekvenser för en själv. Men jag ångrar mig inte!”, skriver hon på Facebook.

Hon hänvisar alla ytterligare frågor till partiets gruppledare.

Tretton år i riksdagen

Ellen Juntti är till yrket polis med tjänstegraden kriminalinspektör. Hon valdes in i riksdagen för Moderaterna vid riksdagsvalet 2010.

I maj 2013 var hon en av de moderater som röstade ja till gratis vård- och tandvård för illegala migranter – en omdiskuterad och kostsam reform som regeringen Reinfeldt drev igenom.

LÄS ÄVEN: Här är politikerna som röstade för gratis tandvård till illegala

I april i år gick emellertid Juntti emot partilinjen, även om merparten av hennes riksdagskolleger höll med om hennes ståndpunkt.

”Idag har jag röstat mot partilinjen för första gången under mina drygt 13 år i riksdagen. Fast egentligen har jag röstat med partilinjen, då majoriteten av moderata förtroendevalda och väljare tycker att man inte ska få byta juridiskt kön som 16-åring”, skrev hon på Facebook i samband med omröstningen.

LÄS ÄVEN: Riksdagen röstar JA till könsbyteslagen