ValrorelseStockholm33

Foto: Patrik Nylin

Inrikes

Rösterna från nyanlända utan svenskt medborgarskap kan avgöra valet i flera kommuner

Publicerad 9/11/2018
Annons

I Sverige kan folk som inte ens är svenska medborgare rösta i de lokala valen. Nu rapporterar Östra Smålands tidning att det finns kommuner i Kalmar län där röstberättigade utan svenskt medborgarskap står för 10 procent av rösterna. I några valdistrikt är var femte röstberättigad inte svensk medborgare.

Enligt socialdemokraten Nasim Malik är det ”mycket viktigt” att få med de nya svenskarna i vår demokratiska process”, rapporterar tidningen.

Det är vallagen paragraf 3 som reglerar utlänningars rätt att rösta i Sverige. Den säger att medborgare i något EU-land samt Norge och Island får rösta om man är folkbokförd i kommunen eller landstinget. Dessutom får medborgare i alla länder och även statslösa får rösta om man varit folkbokförd i Sverige i tre år.

SD försökt ändra lagen
Sverigedemokraterna har i flera år lagt förslag om att ta bort denna rättighet för icke-medborgare, exempelvis år 2014 när Björn Söder och Kent Ekeroth föreslog det. I motionen skriver de bland annat:

Att de som inte ens är svenska medborgare ska ges sådant inflytande, även om det bara är lokalt, är oacceptabelt. Det borde vara en självklarhet att endast de som fått svenskt medborgarskap har rätt att bestämma landets riktning i framtiden. Att man ges rösträtt bara för att man råkar ha varit folkbokförd i Sverige tre år i följd är ingen rimlig motivering.

Medborgarskapet förtjänar att ha en högre status än vad det har idag och genom att förbehålla rätten att avgöra den politiska inriktningen på vårt land, både på lokal och på nationell nivå, till dem som är svenska medborgare, säkerställer vi också att Sveriges framtid avgörs av svenska medborgare. Detta är en viktig princip.

Lagen som den är nu innebär att stora invandrargrupper som kommit till Sverige på senare tid kan delta i valet till kommuner och landsting.

Röstar rött
I Kalmar län är det Högsby som har högsta andelen som inte är svenska medborgare på 10,9 procent. I Hultsfred är det 8,8 procent och i Emmaboda 7,8 procent.

Nedanstående bild visar hur det röstades i de så kallade ”utanförskapsområdena” (klicka för större bild). Röd stapel = (S). Mörkröd = (V):

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons