En synskadad rullstolsburen fattigpensionär döms att betala 15 900 kronor i skadestånd till ”Näthatsgranskaren” Tomas Åberg. Det har Jönköpings tingsrätt beslutat i en tredskodom sedan pensionären, som är svårt handikappad, inte kunnat ta sig till domstolen.

Samnytt har tidigare skrivit om den 70-åriga kvinnan, som krävdes på skadestånd av den SVT-hyllade vänsteraktivisten. Anledningen var att hon lagt upp texter och klistrat in länkar på sin Facebooksida som har med Åberg att göra. Syftet var att kunna läsa dem i lugn och ro.

– Det var mer av nyfikenhet för att se vad det var. Sedan har jag inte tagit bort dem. Jag visste inte att det var något farligt. Jag hade ingen baktanke med det. Det är bara andras kommentarer, berättade hon för Samnytt då.

LÄS ÄVEN: Näthatsgranskaren kräver 15 900 kronor av synskadad handikappad fattigpensionär

Döms betala skadestånd

Nu har den handikappade kvinnan alltså dömts att betala skadestånd på 15 000 kronor samt 900 kronor i ränta till Åberg.

– Jag kan inte ta mig ur lägenheten för egen maskin. Det är bara med hjälp av trappklättrare och färdtjänst som jag kan göra det, och då oftast för läkarbesök, säger hon till Samnytt efter domen.

Kvinnan har tidigare berättat att hon inte har råd att betala skadestånd. Åberg har däremot sagt till Samnytt att hon har råd att betala, om Kronofogden mäter ut skadeståndet från hennes pension.

Har inte prövat sakfrågan

Annika Rojas Wiberg är chefsrådman i Jönköpings tingsrätt. Hon berättar för Samnytt att det rör sig om en så kallad tredskodom, där Näthatsgranskaren vunnit målet med automatik eftersom att den han krävde på skadestånd aldrig dök upp vid rättegången.

– När svarande är passiv, så får den parten den här domen emot sig. Man kan begära återvinning om man vill ha en sakprövning, säger hon.

Så domstolen har aldrig tagit ställning i sakfrågan? Käranden har fått rätt ändå?

– Precis, för att den andra parten är passiv.

Kände inte till handikapp

Rojas Wiberg säger till Samnytt att hon inte visste att kvinnan är handikappad, och därför inte kunnat ta sig till domstolen.

– Det är inget som har kommit fram i målet. Det du säger nu är inget som jag känner igen, berättar hon.

Chefsrådmannen påpekar att den skadeståndsdömda pensionären har en månad på sig att överklaga eller begära omprövning efter att domen avkunnats, och att hon inte nödvändigtvis måste ta sig till tingsrätten för att vara med vid förhandlingen.

– Det finns ibland möjlighet att vara med från något advokatkontor eller från sin egen dator genom en webbuppkoppling. I vissa fall kan det fungera att vara med på telefon, säger Annika Rojas Wiberg.

LÄS MER: EXKLUSIVT: HELA intervjun med ”Näthatsgranskaren”