smugglade-hundvalpar-bild-tullen

Bild: Tullen

Inrikes

Rumänska valpsmugglare begärs häktade – djuren i så dåligt skick att de måste avlivas

Publicerad 7/24/2020
Annons

Två rumänska medborgare ertappades i veckan i Karlskrona med att försöka smuggla in hundvalpar till Sverige. De små djuren var i så dåligt skick efter att ha hållits instängda i väskor att de måste avlivas på plats av veterinär. Männen begärs nu häktade.

Åklagare lämnade på fredagen in häktningsframställan mot männen, 44 respektive 37 år gamla. Brottsmisstanken gäller grov smuggling men av oklar anledning inte djurplågeri. Båda har begärt tolkhjälp på rumänska och förnekar brott trots att de togs på bar gärning.

Hur många valpar det rör sig om och av vilken ras framgår inte, bara att det är ett så stort antal att brottet ska betraktas som grovt. I övrigt är polisen förtegen med uppgifter om utredningen.

SVT som rapporterar om valpsmugglingen väljer att inte berätta att de misstänkta brottslingarna är utlänningar.

Stort problem

Insmuggling av hundvalpar till Sverige från utlandet, ofta Rumänien, är ett stort problem. Tullen i Sverige griper i snitt en utländsk hundsmugglare varannan dag men mörkertalet är stort till följd av öppna gränser och en underbemannad tullmyndighet.

Vid sidan av att djuren far illa eller dör under transporten utgör verksamheten en stor fara för att få in allvarliga sjukdomar i det svenska hundbeståndet, då de insmugglade djuren inte är veterinärbesiktade eller vaccinerade. Det förekommer också att knark smugglas inuti hundvalpar.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons