Bild: Tullen

Rumänska valpsmugglare bergärs häktade – djuren i så dåligt skick att de måste avlivas

130 Shares

Två rumänska medborgare ertapppades i veckan i Karlskrona med att försöka smuggla in hundvalpar till Sverige. De små djuren var i så dåligt skick efter att ha hållits instängda i väskor att de måste avlivas på plats av veterinär. Männen begärs nu häktade.

Åklagare lämnade på fredagen in häktningsframställan mot männen, 44 respektive 37 år gamla. Brottsmisstanken gäller grov smuggling men av oklar anledning inte djurplågeri. Båda har begärt tolkhjälp på rumänska och förnekar brott trots att de togs på bar gärning.

Hur många valpar det rör sig om och av vilken ras framgår inte, bara att det är ett så stort antal att brottet ska betraktas som grovt. I övrigt är polisen förtegen med uppgifter om utredningen.

SVT som rapporterar om valpsmugglingen väljer att inte berätta att de misstänkta brottslignarna är utlänningar.

Stort problem

Insmuggling av hundvalpar till Sverige från utlandet, ofta Rumänien, är ett stort problem. Tullen i Sverige griper i snitt en utsländsk hundsmugglare varannan dag men mörkertalet är stort till följd av öppna gränser och en underbemannad tullmyndighet.

Vid sidan av att djuren far illa eller dör under transporten utgör verksamheten en stor fara för att få in allvarliga sjukdomar i det svenska hundbeståndet, då de insmugglade djuren inte är veterinärbesiktade eller vaccinerade. Det förekommer också att knark smugglas inuti hundvalpar.

130 Shares
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.