kö-plånbok-pengar-mynt

Superbass, CC BY-SA 4.0 / Santeri Viinamäki, CC BY-SA 4.0

Ekonomi

Rusning efter billig mat – köer timmar innan öppning

Publicerad 1/24/2023
Annons

På Matvinn i Tumba, som drivs av kyrkornas sociala hjälporganisation Hela människan, finns matsvinn från 20 livsmedelsleverantörer som säljs vidare billigt. Antalet medlemskap har tiodubblats bara under det senaste året och köerna kan börja flera timmar innan butiken öppnar.

För att undvika trängsel har man infört en gräns på max åtta personer som får vara inne i butiken samtidigt, där kunder har max tio minuter på sig att hitta det de vill ha. Tidigare hade man också långa köer utanför men för att folk ska slippa stå och frysa införde man ett system med kölappar med tider.

LÄS ÄVEN: Stor ekonomisk oro bland pensionärer

Endast de med under 11 200 kronor i inkomst efter skatt får bli medlemmar. En liter mjölk kostar fyra kronor, ett paket Bregott 20 kronor och från diversekylen får man endast ta en av varje produkt för att det ska bli rättvist.

Enligt Joesefin Vannérus, verksamhetsansvarig för social omsorg på Hela Människan Huddinge-Botkyrka-Salem, är behovet hur stort som helst.

– För ett år sedan hade vi 60 medlemmar. Efter Ukraina-flyktingvågen hade vi 150 medlemmar, det tyckte vi var mycket. Efter sommaren hade det fördubblats till 300 och före jul hade det fördubblats igen till 600. När vi passerat det fick vi dra i handbromsen. Just nu beviljar vi inte fler medlemskap, säger Josefin Vannérus till Mitt i.

Pengarna räcker inte till

Varje dag besöker 30 till 50 kunder butiken. En av dessa är 73-åriga Masoumeh Dowstkam som har svårt att få pensionen att räcka till.

– Efter att hyran är betald har jag 3 000 kronor, Det är jättesvårt, pengarna räcker inte till att betala räkningar och mat och allt, säger hon.

LÄS ÄVEN: Svenska kyrkan i Greta-utspel: ”Gud gillar när vi recyclar”

En annan medlem är Rangina Komaki.

– 2020 ramlade jag på jobbet och bröt höften. Jag jobbade som undersköterska på vårdcentralen, men jag förlorade mitt jobb. Nu arbetstränar jag som receptionist på en vårdcentral på 25 procent. Min hyra är 6 000 kronor. Sedan har jag en bil som jag måste betala. Utan bil är det jättesvårt för mig att ta mig någonstans, jag har polio sedan barndomen på samma ben som jag ramlade på, berättar hon.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1054Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons