Bild: Polisen / Stena Line.
27-årige Rustam Nabii från Tadjikistan döms till fängelse och utvisning. Detta för en omfattande människosmugglingsverksamhet han bedrivit för ekonomisk vinning.
Polisutredningen har klarlagt att Rustam mot betalning vid minst 12 tillfällen via Stena Line-färjor och Landskrona smugglat in minst 47 illegala migranter till Sverige under perioden augusti till november förra året.
Han är egentligen målare till yrket och sedan lång tid tillbaka bosatt i Polen tillsammans med fru och barn, men har vid sidan om tjänat pengar på att smuggla uzbeker till Sverige.
Några av de insmugglande har enligt det förundersökningsprotokoll som Samnytt tagit del av sökt asyl i Sverige. Några av dessa asylansökningar ha avskrivits. Andra av de insmugglade har avvisats ut ur landet. Ett flertal av de insmugglade har innan de tog sig in i Sverige uppehållit sig i Tyskland, Ungern och de baltiska länderna men velat vidare till Sverige.
I förhör med polisen har de illegala migranterna haft olika historier om varför man tagit sin in i Sverige. En påstod sig bara vara turist och på väg till Norge för att ”promenera”. Andra redogör för långa resor på väg till Sverige där man passerat Turkiet, Serbien, Tjeckien. Spanien med flera länder innan man slutligen med Rustams betalda hjälp lyckades ta sig in i Sverige.
Såväl tings- som hovrätt anser att bevisningen mot Rustam är tillräcklig för fällande dom. Själv har Rustam nekat till brott och hävdat att han inte förstått att det han gjort varit olagligt utan bara velat vara hjälpsam. Han har vidgått merparten av de faktiska gärningarna.
Det sätt på vilket han agerat för att dölja verksamheten för de svenska myndigheterna och gränskontrollerna indikerar dock enligt domstolarna att han varit fullt medveten om att verksamheten varit brottslig. Samma dag som han greps raderade han också appen Telegram i sin mobil som används för kommunikationen kring människosmugglingsverksamheten.
Människosmuggling är enligt en kritiserad paragraf i utlänningslagen inte i sig kriminaliserad. Den som ägnar sig åt dylikt av exempelvis politiskt aktivistiska skäl, släktbaserade skäl eller etniska lojalitetsskäl undgår straff. Endast den som tar betalt för sådana tjänster kan ställas straffrättsligt till svars.
I det aktuella fallet anses det klarlagt att Rustam ägnat sig åt människosmuggling i stor skala av ekonomiska skäl. Det handlar om ett stort antal insättningar på hans bankkonto motsvarande flera tiotusentals svenska kronor. Han fälls därför för grov människosmuggling.
Påföljden blev i Blekinge tingsrätt fängelse i 2 år och utvisning på 10 år. Rustam överklagade domen till Hovrätten över skåne och Blekinge i hopp om att bli frikänd. Den högre instansen väljer i stället att skärpa straffet till fängelse i 2 år och 6 månader och utvisning på livstid.
Rustam får emellertid tillgodoräkna sig den tid han suttit häktad och även dra av en tredjedel av strafftiden i rabatt.
Domen kan laddas ned och läsas i sin helhet HÄR.