En rysk man arbetade med att reparera flygplan på Arlanda i flera veckor. När polisen kontrollerade honom visade det sig att han endast hade ett turistvisum och kunnat jobba där på grund av en säkerhetsmiss. Mannen omhändertogs omedelbart av polisen när detta uppdagades.

– Vi ser allvarligt på när den typen av uppgift kommer fram, säger Arlandas säkerhetschef Anna Svedberg till Aftonbladet.

Det var på fredagskvällen som gränspolisen utförde en rutinkontroll på Arlanda flygplats. Då fastnade en anställd i kontrollen och frihetsberövades av polisen.

– Det vi kan säga är att en utländsk medborgare som jobbar för ett företag inne på Arlanda är omhändertagen enligt utlänningslagen, säger Andreas Holmqvist, stationsbefäl på Arlandapolisen.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har den anställde, som är medborgare i Ryssland, tagit sig in i Sverige genom ett turistvisum och arbetat utan tillstånd. Samma uppgiftslämnare har berättat att mannen haft full tillgång till att hantera och arbeta med flygplan.

Ägarna av Arlanda flygplats, Swedavia, ska ha utfärdat en tjänstebricka som ger honom behörighet att vistas på ”airside”. Swedavia själva uppger att alla anställda på ”airside” genomgår en säkerhetsprövning som Transportstyrelsen ansvarar för med hjälp av Säkerhetspolisen.

– De personerna som har rätt att vistas på behörighetsområde på vår flygplats ska säkerhetsprövas, och det vi som flygplatshållare gör är att vi alltid ser till att det finns en korrekt säkerhetsprövning gjord av de personer som ansöker om tillträde, och först efter det beviljar vi dem en badge, säger Svedberg.

När Aftonbladet frågar Anna Svedberg, säkerhetschef på Arlanda, hur detta kunde hända så menar hon att ansvaret ligger hos arbetsgivaren.

– I cv- och referenstagningen ska man kunna verifiera vad man gjort under de fem senaste åren, och det är väl här någonstans som vi kan se att enligt den lagstiftningen vi har att förhålla oss till så kan vi inte kontrollera de sakerna som har med exempelvis uppehållstillstånd eller arbetstillstånd göra, det är ett ansvar som arbetsgivaren har.

Tidningens reporter frågar då huruvida Arlanda och myndigheterna förlitar sig på att arbetsgivaren kontrollerar om personen befinner sig i Sverige, eller arbetar, utan tillstånd.

– Där finns en annan typ av lagstiftning som man som arbetsgivare har, en skyldighet att säkerställa att man har rätt att vistas och arbeta i Sverige, så det handlar mer om vad en arbetsgivare har för skyldigheter, svarar Svedberg.