Ryssland till Sverige: Stort tack för vapnen
Foto: Skärmdump

Ryssland riktar i en av sina propagandakanaler ett tack till Sverige för vapen som ryska soldater beslagtagit i Ukraina.

Enligt en intervju som ryska RT gjort med en befälhavare för de ryska separatisterna i Ukraina har Ryssland beslagtagit ett flertal Pansarskott 86, som Sverige skickat till den ukrainska militären. Även pansarroboten Nlaw, som utvecklats i Sverige, visas upp i rutan, liksom polska, tjeckiska och amerikanska vapen.

Skärmdump

Det är långt ifrån första gången Ryssland visar upp västerländska vapen som de beslagtagit. Ryssland hävdar emellertid att det senaste vapenbeslaget domineras av svenska vapen.

Ny rysk offensiv

De svenska vapnen uppges nu ha satts in i östra Ukraina, där Ryssland under måndagen inledde en förnyad offensiv med tung artilleribeskjutning. Syftet är att försöka erövra hela Donetsk och Luhansk från de ukrainska styrkorna.

Enligt amerikanska Institute for the study of war är det ”osannolikt” att offensiven kommer vara signifikant mer framgångsrik än tidigare ryska offensiver. Enligt analysen är stridsmoralen hos de ryska trupperna ”katastrofalt låg”, och de har inte haft möjlighet att återhämta och omgruppera sig efter tidigare strider de deltagit i.

Tiotusentals döda

Såväl Ukraina som Ryssland anklagar i sina respektive mediekanaler varandra för krigsbrott, övergrepp mot civilbefolkningen och diverse ohyggligheter. Båda hävdar att motståndaren gjort stora förluster, men är betydligt mer återhållsamma med uppgifter om hur många den egna sidan förlorat i striderna.

Enligt Ukraina hade ryssarna fram till tisdagen förlorat 20 800 man i strid. Den ryska sidan hävdar å sin sida att Ukraina förlorat totalt 23 367 man. De förlusterna är ”verkliga dokumenterade oersättliga”, hävdas det.

Båda sidor påstår dessutom att motståndaren förlorat tusentals stridsvagnar och andra stridsfordon samt hundratals stridsplan, helikoptrar och drönare.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mattias Albinsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.