Ryssland till Sverige: ”Vill ni ha Iskandermissiler, hypersoniska vapen och fartyg med kärnvapen ett stenkast från era hem?”
Foto: Kreml/Skärmdump

Ryssland ”måste stärka gränsen” mot Finland om de och Sverige går med i Nato. Det skriver Dmitrij Medvedev, vice ordförande för Rysslands säkerhetsråd, på Telegram.

Medvedev, som tidigare varit såväl president som premiärminister i Ryssland, skriver att det för Rysslands del ”inte är så viktigt” om Nato består av ”30 eller 32 länder”. Däremot, menar han, har det betydelse att militäralliansens direkta gräns mot Ryssland utökas ännu mer.

Inget kärnvapenfritt Östersjön

”Om Sverige och Finland går med i Nato, så kommer alliansens landgräns mot den ryska federationen mer än fördubblats. Självklart måste dessa gränser stärkas. De behöver rustas upp ordentligt med landtrupper, luftförsvar och signifikanta marina styrkor måste placeras i Finska viken”, påpekar Medvedev.

LÄS OCKSÅ: Åkesson: ”Går Finland med i Nato bör även Sverige göra det”

Den ryske säkerhetstoppen skriver också att om Sverige och Finland går med i Nato, ”kommer det inte längre vara möjligt att tala om ett kärnvapenfritt Östersjön – balansen måste återställas.” Han påstår att Ryssland, än så länge, inte vidtagit några sådana åtgärder.

Medvedev: Inte Rysslands fel

Enligt Medvedev kan man inte skylla Sveriges och Finlands diskussioner om att gå med i Nato på Rysslands ”särskilda insats” i Ukraina. Istället, menar han, att ”inhemska propagandister” försökt driva upp stödet för Nato.

”Ingen vettig person vill ha högre priser och skatter, ökade spänningar längs gränserna, Iskandermissiler, hypersoniska vapen och fartyg med kärnvapen ett stenkast från deras hem. Låt oss hoppas att våra nordiska grannars förnuft segrar”, skriver Dmitrij Medvedev som hävdar att Ryssland inte utgör något hot mot Finland och Sverige.

LÄS OCKSÅ: Nytt ryskt hot mot svenskt och finskt Nato-medlemskap

Ryssland ”har inga territoriella dispyter med de länderna, som vi har med Ukraina”, skriver den ryske säkerhetstoppen.

Vapen vid gränsen

Under veckan har videoklipp spridits i sociala medier som visar mobila ryska robotsystem av typen K-300P Bastion-P nära gränsen mot Finland. Robotarna är främst framtagna som ett kustförsvarssystem.

Vissa menar emellertid att videoklippen, där man tydligt ser att fordonen färdas längs E-18 i riktning mot Finlands huvudstad Helsingfors, är rysk skrämselpropaganda för att förmå finnarna att avstå att gå med i Nato.

LÄS MER: Magdalena Andersson: Sverige går kanske med i Nato

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mattias Albinsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.